Svijet
StoryEditor

Kripto fondovi značajno su nadmašili prinose tradicionalih hedge fondova u 2021. godini

13. Siječanj 2022.
kripto fondovi

Veliki rast dionica tijekom 2021. godine nije se prelio u prevelike prinose u nekim od najvećih svjetskih investicijskih fondova. Ali njihovi kripto kolege uspjeli su proizvesti prinose koji su nadmašili i burzovne i digitalne indekse imovine.

Ukupno gledano, investicijski fondovi prošle su godine ostvarili povrat od nešto više od 10 posto, što je podbačaj u prinosu S&P 500 indeksa od 26,9 posto, kao i ukupnim rezultatima hedge fondova u 2020. Zaostajanje rezultata menadžera hedge fondova povezano je s njihovim nedovoljnim izlaganjem velikim tehnološkim imenima kao što su Apple i Tesla, koji su zabilježili poveći prinos u 2021.

Čak su i vrhunski investicijski fondovi poput Citadela Kena Griffina rezultirali u rangu sa širim tržištem. Citadel je ostvario povrat od 26 posto za 2021. godinu, piše Bloomberg News. 

To je druga priča za kripto fondove, prema podacima koje je dostavio Hedge Fund Research. Kripto indeks tvrtke sugerira da su se kripto hedge fondovi uprihodovali, u prosjeku 214 posto u 2021. Osim bull runa iz 2017. godine, to predstavlja najbolji performans za kripto hedge fondove otkako je tvrtka počela pratiti kripto područje 2015. 

Doista, uspješnost nije samo snažna u odnosu na njihove tradicionalne kolege, već je i snažna u odnosu na neke prihvaćene referentne vrijednosti. Bitcoin je ostvario povrat od 48,5 posto u 2021. godini. Bloomberg Galaxy Crypto Index u međuvremenu je objavio povrat od 153,39 posto. TCAP, kriptovaluta koja koristi oracle za praćenje cijelog tržišta, ostvarila je porast od 185 posto u 2021. godini. 

Ipak, kriptovalute poput ethereuma nadmašile su fondove. Druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji zabilježila je povrat veći od 400 posto u 2021.

Solidne performanse hedge fondova na kripto tržištu mogle bi biti funkcija nedostatka konkurencije na tržištu u odnosu na dionice, smatra Jeff Dorman, glavni investicijski direktor u tvrtki za upravljanje kripto ulaganjima Arca.

- Portfelji TradFi hedge fondova izgledaju vrlo slično, a pasivni indeksi u velikoj mjeri nadmašuju aktivno upravljanje na današnjem odabranom tržištu. Usporedite to s digitalnom imovinom, a konkurencije još uvijek uopće nema  - rekao je Dorman.

Dorman također kaže da je većina institucija na Wall Streetu u potpunosti usredotočena na bitcoin i ethereum, ostavljajući mogućnosti među tokenima srednje kapitalizacije dostupnima za kripto fondove.

- Sweet spot za aktivno upravljanje je rastuća investicijska prilika postavljena bez rastuće konkurencije, i  tu stojimo danas. Zbog regulatornih pitanja, ograničenja veličine i nedostatka obrazovanja, veliki TradFi fondovi nisu prodrli u digitalnu imovinu na bilo koji smisleni način izvan nekoliko privatnih poslova i trgovanje bitcoinom i etherom  - istaknuo je Dorman.

19. travanj 2024 02:58