Svijet
StoryEditor

Kripto-friendly države - Gdje se trguje kriptovalutama bez porezne obveze

08. Listopad 2021.
jasnije zakonodavstvo i omogućuju investitorima da kupuju, prodaju ili drže kriptovalute bez porezne obveze.

Porezna obveza jedan je od glavnih izvora zabrinutosti za sve koji ulažu u kriptovalute. Kompleksni i nejasni porezni zakoni čest su izvor glavobolja za investitore u kriptovalute.

No, dok mnoge zemlje vrše pritisak na ulagače i ubiru poreze na dohodak i kapitalne dobitke, neke imaju drugačiji pristup, često s ciljem promicanja boljeg usvajanja i inovacija unutar kripto industrije. Implementirale su jasnije zakonodavstvo i omogućuju investitorima da kupuju, prodaju ili drže kriptovalute bez porezne obveze.

Donosimo popis zemalja koje su najviše kripto-friendly po pitanju poreznih obveza.

1. Bjelorusija

Bjelorusija eksperimentalno pristupa kriptovalutama. U ožujku 2018. novim zakonom legalizirane su aktivnosti kriptovaluta u istočnoeuropskoj državi, izuzimajući pojedince i poduzeća od poreza do 2023. godine (kada će zakon ponovo doći na pregled).

Prema zakonu, rudarenje i ulaganje u kriptovalute smatraju se osobnim ulaganjima, a time su oslobođeni od poreza na dohodak i kapitalne dobitke.

Liberalni zakoni imaju za cilj poticanje razvoja digitalne ekonomije i tehnoloških inovacija. Bjelorusija je nedavno zauzela treće mjesto u istočnoj Europi i 19. globalno po razini peer-to-peer trgovanja kriptovalutama.

2. Njemačka

Njemačka nudi jedinstvene mogućnosti oporezivanja kriptovaluta. Za razliku od većine drugih država, najveća europska ekonomija bitcoin smatra privatnim novcem, za razliku od valute, robe ili dionica.

Za stanovnike Njemačke svaka kriptovaluta koja se drži više od godinu dana oslobođena je poreza, bez obzira na iznos. Ako se imovina drži manje od godinu dana, porez na kapitalnu dobit ne obračunava se na prodaju, sve dok iznos ne prelazi 600 eura.

Međutim, za tvrtke je to druga stvar. Startup osnovan u Njemačkoj još uvijek mora plaćati porez na dobit od kriptovaluta, baš kao i kod bilo koje druge imovine.

No, 2021. godine na snagu je stupio novi kontroverzni porezni zakon koji učinkovito ubija trgovanje kripto izvedenicama u Njemačkoj, jer se gubici više ne mogu odbiti. Zakonodavstvo odražava poteze diljem Europe kojima se reguliraju izvedenice.

3. Hong Kong

Hong Kong je posebna administrativna regija Kine, s teoretskom autonomijom nad vlastitim poslovima. Hongkonško porezno zakonodavstvo o kriptovalutama posloženo je na vrlo općenit način, ne obraćajući pažnju na detalje ili male razlike, čak i nakon što su 2020. izdane nove smjernice.   

U osnovi, hoće li se kriptovalute oporezivati ili ne, ovisi o njihovoj upotrebi, prema Henriju Arslanianu, globalnom voditelju područja kriptovaluta u PwC-u. 

- Ako se digitalna imovina kupuje za potrebe dugoročnih ulaganja, bilo kakva dobit od otuđenja ne bi bila naplaćena porezu na dobit. - napisao je u ožujku kada je direktiva bila uvedena. No, dodao je da se to ne odnosi na korporacije, jer se oporezuje njihova dobit od poslovanja s kriptovalutama. 

PwC je pojasnio da se bitcoin smatra virtualnom robom u porezne svrhe, u sveobuhvatnom vodiču za kripto porezni tretman u različitim jurisdikcijama, krajem 2020.  

4. Salvador

Nakon usvajanja zakona o raspisivanju zakonskog natječaja za bitcoin u Salvadoru, zemlja će, kako se izvješćuje, izuzeti strane ulagače od plaćanja poreza na dobitke od bitcoina. To je prema Javieru Argueti, pravnom savjetniku predsjednika Nayiba Bukelea, koji je za AFP rekao da neće biti poreza kako bi se potaklnula strana ulaganja.

Iako još nije uspostavljen pravni okvir oko tih poreznih izuzeća, to je jasan pokazatelj namjere zemlje da privuče strane ulagače kripto portfeljima.

5. Malezija

U Maleziji su transakcije kriptovaluta trenutno neoporezive, a kriptovalute ne ispunjavaju uvjete za porez na kapitalnu dobit jer se ne smatraju imovinom ili zakonskim sredstvom plaćanja od strane vlasti.

Međutim, dobit od aktivnog kripto trgovanja može se smatrati prihodom, a time i oporezivim prihodom. 

- Ako je transakcija više kapitalna dobit, pasivna, ili kao što je to učinjeno povremeno, neplanirano ili nesustavno, tada je dobit od takve prodaje i kupnje neoporezivi dohodak. - rekao je Ranjeet Kaur, direktor komunikacija u Malezijskom odboru za unutarnje prihode (LHDN). Međutim, aktivno, sustavno i ponovljeno trgovanje znači da se smatra da je stranka izvršila transakciju ili profesiju, pri čemu je dobit ostvarena transakcije koje podliježu porezu na dohodak.

Tvrtke koje se bave kriptovalutama također podliježu malezijskom porezu na dohodak.

6. Malta

Vlada takozvanog "Blockchain otoka" prepoznaje bitcoin kao jedinicu računa, medija razmjene ili spremišta vrijednosti.

Malta ne primjenjuje porez na kapitalnu dobit na dugotrajne kriptovalute poput bitcoina, ali kripto trgovine smatraju se sličnim dnevnom trgovanju dionicama i privlače poslovne prihode poreza po stopi od 35 posto. Međutim, to se može ublažiti na između pet i nula posto, kroz "strukturiranje opcija" dostupnih u malteškom sustavu. 

Malteške fiskalne smjernice, objavljene 2018., također diskriminiraju bitcoin i takozvane "financijske tokene", što odgovara dividendama, kamatama ili premijama. Potonji se tretiraju kao dohodak i oporezuju se po primjenjivoj stopi.   

Malta je bila druga nakon Lihtenštajna u PwC-ovom indeksu kripto poreza za 2020., koji rangira jurisdikcije na temelju toga koliko su sveobuhvatne njihove smjernice.

7. Portugal

Portugal ima jedan od najblažih kripto poreznih režima na svijetu.

Prihodi od prodaje kriptovaluta od strane pojedinaca oslobođeni su poreza od 2018. godine, a trgovanje kriptovalutama ne smatra se prihodom od ulaganja (koji obično podliježe porezu od 28 posto).

Međutim, tvrtke koje prihvaćaju kriptovalute za plaćanje robe i usluga podliježu porezu na dohodak.

8. Singapur

Porez na kapitalnu dobit ne postoji u Singapuru, tako da ni pojedinci ni korporacije koje posjeduju kriptovalute nisu odgovorni.

Ali tvrtke sa sjedištem u Singapuru podložne su porezu na dohodak, ako je njihova osnovna djelatnost trgovanje kriptovalutama, ili ako prihvaćaju kriptovalute za plaćanje.

Vlasti smatraju da su platne kriptovalute poput bitcoina "nematerijalna imovina", a ne zakonsko sredstvo plaćanja, a plaćanje u kriptovaluti predstavlja "trgovinu trampom" u kojoj se roba i usluge oporezuju, ali ne i sama kriptovaluta za plaćanje.

9. Slovenija

Slovenija je još jedna zemlja koja se prema pojedincima i poduzećima odnosi odvojeno u okviru svojeg poreznog sustava kriptovaluta.

Pojedincima se ne naplaćuje porez na kapitalnu dobit kada prodaju bitcoin, a dobici se ne smatraju dohotkom. Međutim, tvrtke koje primaju plaćanja u kriptovalutama, te tvrtke koje se bave rudarenjem, dužne su plaćati porez po korporativnoj stopi. Distribucija tokena tijekom ICO-a također podliježe poreznim stopama do 50 posto.

Konkretno, Slovenija ne dopušta poslovanje samo u kriptovalutama (kao što je prihvaćanje bitcoina samo kao plaćanja).

Krajem 2020. godine Slovenia Times izvijestio je da kripto zajednice u zemlji blisko surađuju s regulatornim i poreznim tijelima kako bi se razjasnio porezni zakon.

10. Švicarska

Nije iznenađujuće da Švicarska, dom inovacijskog središta poznatog kao "Kripto dolina", također ima jednu od najnaprednijih poreznih politika.

Dobit od kriptovaluta koju ostvaruje kvalificirani pojedinac ulaganjem i trgovanjem tretira se kao kapitalna dobit oslobođena poreza.

Međutim, dohodak od profesionalnog trgovanja i rudarenja podliježe porezu na dohodak. Posebno se porezni zakoni razlikuju na regionalnoj razini, a godišnji "porez na bogatstvo" naplaćuje se na ukupan iznos u vlasništvu kriptovaluta, zajedno s ostatkom neto vrijednosti pojedinca.

11. Bermuda

Postoji još jedna vrsta zemalja koja ne oporezuje dobitke od kriptovaluta, naravno, porezne oaze u kojima se digitalna imovina ne izdvaja na posebnu pozornost, ali koje imaju opći režim niskog poreza.

Otočna država Bermuda jedan je takav teritorij. Ne nameće prihode, kapitalne dobitke, zadržavanje ili druge poreze na digitalnu imovinu ili na transakcije koje uključuju kriptovalute.

Porezi se mogu platiti i korištenjem kriptovaluta. U listopadu 2019. godine Bermuda je postala prva država koja je prihvatila plaćanja poreza, naknada i drugih državnih usluga koristeći USD Coin (USDC).

18. travanj 2024 02:22