Svijet
StoryEditor

Kripto tvrtke u trećem tromjesečju 2021. prikupile rekordnih 6,5 milijardi dolara

21. Listopad 2021.

Venture financiranje blockchain tvrtki između srpnja i rujna 2021. dosegnulo je najveću razinu od 6,5 milijardi dolara u 339 krugova, i to samo u objavljenim poslovima, prema nedavnom istraživanju tvrkte Blockdata.

Ovo je treći uzastopni rekord ove godine, s prikupljenih 3,83 milijarde dolara i 5,131 milijarde u prvom i drugom tromjesečju.

Konkretno, najnoviji brojevi gotovo su dvostruko veći od ukupnog iznosa prikupljenog tijekom cijele 2020. godine, kada su VC fondovi uložili 3,8 milijardi dolara u kripto tvrtke.

S toliko novca koji se slijeva u industriju, tko su bili najveći pobjednici?

1. FTX - 900 milijuna dolara

Na čelu s 29-godišnjim milijarderom Samom Bankmanom- Friedom, kripto mjenjačnica FTX prikupila je nevjerojatnih 900 milijuna dolara putem runde financiranja serije B u srpnju, što je dovelo do procjene tvrtke na 18 milijardi dolara.

Više od 60 investitora, uključujući Sequoia Capital, Paradigm i Coinbase Ventures, sudjelovalo je u najvećem krugu u povijesti industrije.

Kao što je tada objavljeno, sredstva su se trebala koristiti za različita spajanja i preuzimanja. Nedugo nakon toga, FTX.US, američka podružnica, objavila je svoje planove za preuzimanje LedgerX-a, platforme za trgovanje kripto izvedenicama koju regulira Komisija za trgovanje robnim ročnicama (CFTC).

2. Sorare - 680 milijuna dolara

Sorare, brzorastuća fantasy nogometna igra temeljena na ethereum NFT karticama, prikupila je 680 milijuna dolara u rujnu po procjeni od 4,3 milijarde dolara. Krug serije B predvodio je japanski investicijski konglomerat SoftBank, koji je prethodno financirao i nekoliko drugih kripto kompanija.

Trenutno, Sorare sadrži više od 200 licenciranih nogometnih klubova, uključujući FC Barcelonu, Juventus FC, Paris Saint-Germain FC, i Liverpool FC, kao i igrače koji predstavljaju američku MLS nogometnu ligu.

3. Genesis Digital Assets - 431 milijun dolara

Genesis Digital Assets, tvrtka koja se bavi rudarenjem bitcoina, zatvorila je krug financiranja u iznosu od 431 milijuna dolara koji je predvodio Paradigm, uz sudjelovanje New York Digital Investment Group (NYDIG) i FTX-a, među ostalima.

Za Genesis Digital ovo je bio drugi krug u trećem tromjesečju. U srpnju je tvrtka prikupila 125 milijuna dolara od britanske tvrtke za upravljanje ulaganjima Kingsway Capitala.

Naoružan pozamašnim sredstvima, Genesis Digital sada promatra agresivnu ekspanziju. Tvrtka je priopćila da očekuje da će do kraja 2023. godine dosegnuti kapacitet podatkovnog centra od 1,4 gigavata, što je osmerostruko povećanje u odnosu na kapacitet u rujnu 2021.

4. Fireblocks - 310 milijuna dolara

Fireblocks, tvrtka sa sjedištem u New Yorku koja pruža digitalnu infrastrukturu za skladištenje i čuvanje kripto imovine, prijenos i namiru za klijente, uključujući banke i mjenjačnice, prikupila je 310 milijuna dolara u srpnju. Financiranje serije D predvodili su Sequoia Capital, Stripes, Spark Capital, Coatue, DRW VC i SCB 10X, a vrijednost tvrtke porasla je na 2 milijarde dolara.

Prije toga, u ožujku, Fireblocks je prikupio 133 milijuna dolara u seriji C, a među investitorima su bili glavni klijenti tvrtke SVB Capital i BNY Mellon.

Unatoč prikupljenom kapitalu, Fireblocksu se ne žuri izlaziti u javnost, a izvršni direktor tvrtke Michael Shaulov rekao je u kolovozu da se prvo trebaju fokusirati na infrastrukturu koja uklanja složenost oko  sigurnosti, usklađenosti i operativnog rizika.

5. Bitpanda - 263 milijuna dolara

Još jedan sudionik prestižnog kluba jednoroga je Bitpanda, vodeća platforma za kripto trgovanje u Europi.

U kolovozu je austrijska tvrtka najavila novi krug financiranja u iznosu od 263 milijuna dolara, koju je predvodio Valar Ventures Petera Thiela. Krug serije C dao je Bitpandi procjenu od 4,1 milijarde dolara, više od tri puta u usporedbi s onim što je procijenjeno nakon runde financiranja od 170 milijuna dolara u ožujku ove godine.

Bitpanda planira iskoristiti svježi kapital kako bi proširili svoju B2B prisutnost među bankama i fintech tvrtkama, kao i za ulazak na nova tržišta u Europi. 

Ostali značajni krugovi prikupljanja kapitala tijekom trećeg tromjesečja uključivali su: Dapper Labs (250 milijuna dolara), FalconX (210 milijuna dolara), Blockstream (210 milijuna dolara), Mercado Bitcoin (200 milijuna dolara) i  Blockdaemon (155 milijuna dolara).

Najaktivniji kripto investitori u trećem kvartalu

Što se tiče najaktivnijih investitora koji su sudjelovali u krugovima financiranja u trećem tromjesečju 2021. godine, izvješće ukazuje na Coinbase Ventures, koji je bio uključen u ukupno 18 poslova

Istraživači napominju da je zanimljivo vidjeti da je Coinbase Ventures uložio u FTX i CoinDCX, kripto mjenjačnice kao što je i Coinbase.

Prema izvješću, potencijalni razlog za to mogao bi biti taj što Coinbase smatra da FTX i CoinDCX služe drugoj vrsti korisnika od vlastitog.

To bi moglo značiti da bi mjenjačnica sa sjedištem u San Franciscu mogla širiti svoj rizik ulaganjem u druge vrste kripto mjenjačnica, tvrde analitičari Blockdate.

Nakon Coinbasea, Animoca Brands i Polychain Capital prisustvovali se u ukupno 10 i 11 ulaganja.

Ključno ime koje nedostaje u podacima je, naravno, teškaš Andreessen Horowitz (a16z).

- Da, aktivni su, međutim, na temelju podataka koje imamo, ne toliko u ovom tromjesečju kada je riječ o financiranju vlasničkim kapitalom - izjavili su iz Blockdate.

Najnovije ulaganje fonda a16z u kripto prostoru bilo je u CoinSwitch Kuber, kripto mjenjačnicu sa sjedištem u Indiji.

16. travanj 2024 19:22