Svijet
StoryEditor

Kripto zajednica odgovorila na Trudeaove prijetnje o zamrzavanju računa u Kanadi

16. Veljača 2022.
Justin Trudeau 6.

Kao odgovor na prosvjede pod vodstvom vozača kamiona zbog obveze na cjepivo, kanadska vlada se prvi put pozvala na Zakon o izvanrednim situacijama iz 1988., što znači da može zamrznuti ili obustaviti bankovne račune građana bez sudskog naloga ili pravičnog postupka. Ljubitelji kriptovaluta odgovorili su zalažući se za samo-suvereni novac i digitalnu imovinu poput bitcoina.

Situacija u Kanadi istaknula vrijednosti kriptovaluta

Kripto zajednica oštro je kritizirala Justina Trudeaua zbog načina na koji vodi trenutne prosvjede protiv covida-19 diljem Kanade.

Kanadski premijer pojačao je napetosti u ponedjeljak kada se prvi put pozvao na Zakon o izvanrednim situacijama u pokušaju ograničavanja prosvjeda diljem zemlje zbog covid ograničenja. Prema tom zakonu, vlada može koristiti vojsku protiv 'ilegalnih' prosvjeda i zamrznuti bankovne račune bilo koga tko je izravno ili neizravno uključen bez odlaska kroz sudski sustav.

Na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak, potpredsjednica kanadske vlade i ministrica financija Chrystia Freeland iznijela je mjere.

- Od danas će banka ili drugi pružatelj financijskih usluga moći odmah zamrznuti ili obustaviti račun bez sudskog naloga. Pritom će biti zaštićeni od građanskopravne odgovornosti za postupke poduzete u dobroj vjeri - izjavila je Freeland.

Trudeauova vlada suočila se s pritiskom posljednjih tjedana unatoč prosvjeda zbog obveze cijepljenja u zemlji. Nakon što su uvedeni zahtjevi za cjepivom za vozače kamiona koji prelaze američku granicu, prosvjednici su se okupili kako bi stvorili blokadu na graničnom mostu. Prosvjednici su koristili vozila i ljudske lance kako bi spriječili prolazak prometa. Blokada granica uzrokovala je probleme u lancu opskrbe i izazvala šire prosvjede diljem Kanade zbog covid ograničenja.

Kako je pokret dobivao na snazi, prosvjednici su prikupili više od 10 milijuna dolara kroz GoFundMe kampanju prikupljanja sredstava. Međutim, pod pritiskom vlade, tvrtka je odbila raspodijeliti sredstva navodeći kao razlog 'nezakonite aktivnosti', te ih je umjesto toga vratila donatorima.

Govoreći o implikacijama Zakona o izvanrednim situacijama, Freeland je kazala kako će zemlja proširiti opseg svojih protuterorističkih i financijskih zakona. 

- Proširujemo područje primjene kanadskih pravila o sprečavanju pranja novca i borbe protiv terorizma kako bi obuhvatili platforme za skupno financiranje i pružatelje platnih usluga koje koriste.   Te promjene obuhvaćaju sve oblike transakcija, uključujući digitalnu imovinu kao što su kriptovalute - rekla je Freeland.  

Kanadska vlada sada je obvezala platforme za skupno financiranje i pružatelje platnih usluga da  prijave sve sumnjive transakcije, posebno donacije prosvjednicima koji se protive cijepljenju, nadležnim tijelima. To znači da su ti prosvjednici sada kategorizirani na isti način kao i 'teroristi', a sve donacije koje ih podupiru predstavljaju isto što i 'financiranje terorizma'.

Kripto zajednica oštro kritizira Zakon o izvanrednim situacijama

Kao odgovor na zabranu GoFundMe donacije, prosvjednici su se okrenuli alternativnim metodama financiranja. Prikupili su više od 20 bitcoina u vrijednosti od otprilike 900.000 dolara u nekoliko  dana. Slijedom toga, kanadska vlada odlučila je proširiti opsega zakona o financijskom nadzoru kako bi uključila plaćanja bitcoinom. 

Međutim, blokiranje plaćanja bitcoinom teže je provesti u praksi. Budući da su bitcoin transakcije peer-to-peer, nemoguće ih je cenzurirati, zamrznuti ili zaplijeniti ako se koriste u skladu s tim. Zapravo, koncept 'otpora cenzuri' jedan je od bitcoinovih prijedloga temeljne vrijednosti i razlog zbog kojeg je stvoren. To omogućuje ljudima da imaju alternativni način prijenosa bez kontrole vlada i banaka. 

Nakon što se Trudeau pozvao na Zakon o izvanrednim situacijama, kripto zajednica brzo je ukazala na decentralizirane karakteristike bitcoina.

- Oh ne, molim vas, nemojte otkrivati koliko se lako država može osloniti na financijske posrednike koji prekidaju politički prosvjed i prikupljanje sredstava - sarkastično je tweetao voditelj komunikacija Coin Centra, Neeraj Agrawal.

Dijeleći video isječak Freeland u kojem najavljuje da će banke moći zamrznuti račune prosvjednika na Twitteru, oglasio se i izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong.

- Što se tiče toga da se ovakve stvari događaju u bilo kojoj zemlji, posebno u tako ekonomski slobodnom mjestu poput Kanade. Samo-skrbnički (self custodial) novčanici su važni! - napisao je Armstrong.

Predsjednik Salvadora Nayib Bukele, koji je prošle godine progurao zakon o raspisivanju zakonskog sredstva plaćanja za bitcoin, također je ispalio hitce protiv kanadske vlade.

- Jesu li to ljudi koji vole držati lekcije drugim zemljama o demokraciji i slobodi? - tweetao je Bukele, ponovno objavljujući viralni  isječak Freeland.

Dodao je kako kredibilitet Kanade na tim temama sada vrijedi nula.

Mnogi drugi istaknuti ljubitelji bitcoina i kriptovaluta kritizirali su Trudeaua i kanadsku vladu, napominjući da takve vladine akcije naglašavaju važnost decentralizacije, otpora cenzuri i samo-suverenog novca.

23. travanj 2024 07:56