Svijet
StoryEditor

Kriza kriptovaluta - Čimbenici koji su utjecali na veliki pad globalnog ‘hashratea‘

19. Srpanj 2021.
Još u travnju bitcoin je bio na rekordnoj razini blizu 65.000 dolara. Zatim, tijekom nekoliko dana sredinom svibnja, kripto tržište značajno je palo. Cijena bitcoina spustila se za više od 20.000 dolara, dok je ethereum izgubio više od polovice svoje vrijednosti, spustivši se s najviše razine od 4.356 na razine ispod 2.000 dolara. Globalna kapitalizacija tržišta kriptovaluta prepolovila se s 2,5 bilijuna dolara na 1,2 bilijuna dolara

- Buy the f*king dip! - zavapili su ljubitelji kriptovaluta na početku povlačenja, ali već dva mjeseca kasnije, bitcoin, ether i ostatak tržišta još se nije oporavio. Od 1. svibnja bitcoin je pao za 43 posto, a ether za 33 prema podacima CoinGecka. Prva dva tjedna srpnja nisu donijela mnogo olakšanja, bitcoin je pao za 8, a ether za 14 posto.

Pri svakom tržišnom padu, mnogi traže uzroke. Evo pregleda nekih od najvećih čimbenika koji su pridonijeli rasprodaji i zašto se situacija tek treba stabilizirati.

Kineska rudarska represija

Dugotrajna ekološka pitanja oko korištenje energije bitcoin rudarenja navela su Kinu da intenzivira represiju nad rudarima ove godine. Dio je to kineskog obećanja da će smanjiti emisiju ugljika, nacija se nada da će postići 'ugljičnu neutralnost' do 2060. godine.

Pokrajine Anhui, Henan, Gansu, Qinghai, Unutarnja Mongolija, Sečuan, Yunnan i Xinjiang uvele su nova ograničenja za rudarsku industriju, a čini se da se velik dio bitcoinove globalne računalne snage zbog toga premješta prema zapadu. Kineski kripto startupovi također razmatraju hoće li napustiti zemlju usred nedavnih neprijateljskih događaja.

Kina je dominirala globalnom rudarskom industrijom tijekom proteklog desetljeća, zahvaljujući obilnoj opskrbi jeftinim ugljenom i hidroelektranama. Neki kineski rudarski bazeni (velike zbirke rudarskih strojeva koji udružuju svoje računalne resurse) izgubili su više od trećine svoje dominacije nakon što je sečuanska vlada prekinula opskrbu energijom lokalnim rudarima.

Kineska kampanja protiv rudara jedan je od ključnih razloga zašto je globalni hashrate nastavio padati.

Drama s Elonom

Elon Musk postao je heroj kripto publike kada je Tesla kupila 1,5 milijardi dolara u bitcoinu i najavila da će početi prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja za nova vozila. Samo tri mjeseca kasnije, Musk je promijenio mišljenje, te 12. svibnja objavio tweet kako Tesla više neće prihvaćati bitcoin zbog zabrinutosti zbog prevelikog utjecaja na okoliš.

Muskovi kontinuirani tweetovi o ekološkom otisku bitcoina dodani su padu (bitcoin je pao gotovo 15 posto samo na taj dan). Musk je također istaknuo da bitcoin nedvojbeno nije toliko decentraliziran jer se veliki postotak globalnog rudarstva odvija u Kini, navodeći kinesku nesreću u rudniku ugljena koja je privremeno uklonila oko trećine globalne računalne snage.

Među bitcoinerima, anti-Elon žar se nakupio zbog cjelokupne serije tweetova.'F*ck Elon' bio je popularan znak majica na konferenciji Bitcoin 2021 u Miamiju u lipnju, gdje je bitcoin maksimalistički voditelj Max Keiser otvorio jedan od panela opetovano vičući 'F*ck Elon'. Predvidljivo, netko je također razvio kriptovalutu pod nazivom FuckElon. 

Ali ako Musk odjednom postane više bullish, razumno je pretpostaviti da će tržište reagirati. No, izjavio je da bi Tesla bila spremna ponovno prihvatiti bitcoin ako i kada 50 posto globalnog rudarstva koristi obnovljivu energiju.

Zabrinutost za okoliš i društveni zazor

Musk nije jedini koji se brine o utjecaju bitcoina na okoliš. Prema jednom istraživanju, gotovo polovica investitora 'ima problem' s ekološkim utjecajem bitcoina.

Ta su pitanja došla do izražaja tijekom protekle godine i utjecala su na ethereum, kao i na bitcoin. NFT-ovi, koji su uglavnom izgrađeni na ethereum blockchainu (koji također za sad koristi metodu proof-of-work), pomogli su uvođenju kriptovaluta u mainstream.

Obraćajući se Zastupničkom domu u lipnju, senatorica Elizabeth Warren utvrdila je da kriptovalute postoje kako bi 'prevarile ulagače, pomogle kriminalcima i pogoršale klimatsku krizu'.

Umjetnik i zagovornik kriptovaluta Mat Dryhurst ukazao je na 'društvenu opasnost' koja dolazi od usklađivanja s kriptom, sugerirajući da postoji loša reputacija koja se ne može sasvim otresti. Društveni zazor od kriptovaluta vjerojatno nije učinio tržištu nikakvu uslugu, čak i kada su velike institucije poput Blackrocka i Goldman Sachsa nastavile testirati 'kripto vode'.

U ethereumovom slučaju, postoji više razloga za optimizam po pitanju okoliša, budući da će uskoro prijeći na metodu proof-of-stake koja će koristiti znatno manje energije. U bližem roku, ovoljetno ažuriranje EIP-1559 (koje bi trebalo stupiti na snagu 4. kolovoza) za ethereum trebalo bi smanjiti, te također spaliti određeni dio naknade, što bi moglo ostaviti pozitivan pritisak na rast cijene ethera.

Ransomware

U novije vrijeme stigao je još jedan loš PR za bitcoin u obliku ransomware napada, u kojima hakeri često koriste kripto kao alat za iznudu.

Nedavni visokoprofilni napadi na Colonial Pipeline i JBS, pružatelja mesa, poremetili su lance opskrbe i doveli do nestašice plina i mesa diljem zemlje.

Novi podaci sugeriraju da su zloglasne organizacije poput REvila i DarkSidea već ukrale 33 milijuna dolara u bitcoinu ove godine.

Jeff Dorman, glavni investicijski direktor kripto tvrtke Arca, smatra da je malo vjerojatno da će bitcoin rasti više bez novog pozitivnog katalizatora, to jest, nešto što će prekinuti stalni tok lošeg publiciteta.

Binance na meti regulatora

Tijekom protekla dva tjedna, globalni regulatori i banke postrožili su ograničenja za Binance, najveću svjetsku kripto mjenjačnicu. U Ujedinjenom Kraljevstvu tijelo za financijski nadzor (FCA) pojasnilo je da subjektu u vlasništvu Binance Markets Limiteda (jedinom društvu Binancea registriranom u UK-u), nije odobreno da tamo posluje zbog zabrinutosti koje FCA ima u vezi s Binanceovim nezadovoljavajućim zaštitnim mjerama za sprečavanje pranja novca. Kajmanski otoci, za koje se nekada mislilo da su Binanceovo neslužbeno sjedište, također su izjavili da Binance tamo nema dozvolu. Tajlandski DIP podnio je kaznenu prijavu protiv tvrtke.

Banke su nervozno reagirale na regulatorna upozorenja o Binanceu. Santander banka blokirala je isplate Binanceu za vlasnike računa u UK-u, a tvrtka za obradu plaćanja Clear Junction nedavno je prekinula veze s mjenjačnicom.

Regulatori se već godinama igraju mačke i miša s Binanceom. Tvrtka tvrdi da nema službeno sjedište.

Krajem prošle godine Forbes je izvijestio da je Binance (koji ne smije poslovati u SAD-u) proveo razrađenu shemu prihvaćanja trgovanja od američkih trgovaca uz izbjegavanje regulatornog  nadzora. Tvrtka je odgovorila pokušajem tužbe protiv Forbesa. 

Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao nedavno je izjavio kako je regulatorno usklađenje putovanje koje dugo traje. Također je promijenio svoju fotografiju na Twitteru u onu na kojoj nosi odijelo i našalio se izgleda li regularnije.

Ali kada kriptovalute postanu teže za trgovati, volumeni padaju, hype se raspršuje, a cijene padaju. Ako i kada 'regulatorni čekić' u potpunosti padne na najveću kripto mjenjačnicu, to neće biti dobro za bitcoin ni u kojem slučaju.

20. travanj 2024 13:09