Svijet
StoryEditor

Lažna vijest o partnerstvu Walmarta i litecoina

14. Rujan 2021.

Walmart nije integrirao plaćanje putem litecoin kriptovalute, unatoč priopćenju koje je jučer objavljeno i o kojem je izvijestilo više medijskih organizacija.

Charlie Lee, tvorac litecoina koji je citiran u priopćenju za medije, rekao je za The Block da su vijesti 'lažne'. Glasnogovornik Walmarta ranije je izjavio za CNBC da priopćenje za medije nije autentično.

U priopćenju koje je kružilo nakon objavljivanja ove priče, Walmart je rekao da je tvrtka 'predmet lažnog priopćenja objavljenog u ponedjeljak, 13. rujna, u kojem je lažno navedeno da je Walmart najavio partnerstvo s litecoinom'. 

Walmart nije imao saznanja o priopćenju koje je objavio GlobeNewswire, i to je netočno. Walmart nema veze s litecoinom.

Lažno priopćenje za medije, objavljeno jučer u 15:30, tvrdilo je da su Walmart i litecoin uspostavili partnerstvo u kojem će Walmart integrirati litecoin plaćanja u sve svoje trgovine do početka sljedećeg mjeseca. To je uključivalo citate navodno osnivača litecoina Charlieja Leea, komentirajući brža plaćanja blockchain platforme.

Međutim, naznake da je priopćenje za javnost možda bilo lažno bile su vidljive u trenutku objave. Distribuirano je putem kanala treće strane i nije podijeljeno putem Walmartove službene stranice za medije. Nadalje, nije sadržavalo informacije o financijskoj sigurnoj luci koje su često bile uključene u izjave javnih tvrtki poput Walmarta.

Ipak, vijest o navodnom partnerstvu brzo se proširila, prvo naslovnim agregacijskim računima na Twitteru, a kasnije i mainstream medijskih organizacijama poput Reutersa i CNBC-a. Ta su izvješća kasnije ispravljena jer je priopćenje za medije dobilo veći nadzor, a kasnije je i sama tvrtka potvrdila neistinu. Izvješća su objavile i kripto mediji CoinDesk i Decrypt.

Pri plasmanu vijesti litecoinova je cijena skočila sa 175 na čak 231 dolar, prije nego što je počela padati kada se uspostavilo da je vijest lažna. Cijena litecoina pala je na 170 dolara.

16. travanj 2024 21:35