Svijet
StoryEditor

LinkedIn uvodi novi alat protiv pristranosti pri zapošljavanju

30. Kolovoz 2021.

Tijekom potrage i prijavljivanja na otvorene pozicije za posao putem LinkedIna, nismo ni svjesni koliko poslodavci mogu biti pristrani pri odabiru kandidata koje će odabrati za razgovor. Barem tako kažu iz LinkedIna zbog čega uvode novi alat koji će, navodno, pomoći u smanjenju te ‘nesvjesne’ pristranosti pri zapošljavanju.

Prema pisanju Business Insidera, Hari Srinivasan, potpredsjednik za upravljanje proizvodima na LinkedInu, najavio je da će LinkedIn ovog mjeseca uvesti novi alat u sklopu svog portfelja LinkedIn Talent Solutions koji će pri prijavljivanju za posao sakriti imena i lica kandidata. Ovom značajkom nastoje ukloniti implicitnu pristranost prikazivanjem samo avatara i inicijala umjesto fotografija i imena kandidata. Do sada je ovaj novi alat počelo koristiti tek 50 posto tvrtki, a očekuje se da će biti dostupan svima u sljedećim tjednima.

– Želimo učiniti sve što možemo kako bismo bili sigurni da pomažemo našim regruterima da zapošljavaju ljude različitog porijekla – rekao je Srinivasan.

Suprostavljanje pristranostima

Dio je to takozvane DEI tehnologije (diversity, equity and inclusion – raznolikost, jednakost i uključenost) čije tržište ubrzano raste. Naime, istraživanje koje je proveo Mercer pokazalo je da su 60 posto tvrtki koje razvijaju DEI tehnologiju, a koje nisu starije od četiri godine, imale više od 101 posto godišnjeg rasta prihoda. Tako su i čelnici odbora LinkedIna istaknuli da su im različitost i uključivanje prioriteti na radnome mjestu.

Srinivasan je izjavio da se iza imena s određenom etničkom pripadnošću pristranost ‘uvlači’ nesvjesno te da svojim novim alatom nastoje pomoći ljudima da se suprostave tim pristranostima. Istaknuo je da smanjenje pristranosti i raznolikost vodstva započinje procesom zapošljavanja.

Nova značajka na LinkedInu neće otkrivati imena prijavljenih kandidata sve dok ih regrut ne doda u popis izabranih, što ukazuje na to da ih regrut planira kontaktirati kao potencijalnog kandidata. No, fotografija kandidata regrutima se neće pokazati ni tada.

Međutim, ovo nije prvi slučaj da je LinkedIn uveo DEI alat na svoju platformu. Godine 2018. prilagodili su svoju značajku Talent Insights (uvid u talente) kako bi omogućila tvrtkama da usporede spolnu raspodjelu svoje radne snage s onom u njihovoj industriji.

LinkedIn također u sklopu svojeg LinkedIn Learning programa nudi tečajeve o DEI tehnologiji, kao i značajku koja prikazuje posebne DEI inicijative u koje tvrtke ulažu.

18. travanj 2024 18:18