Svijet
StoryEditor

Midas lansira najnoviji proizvod, veliku regionalnu mrežu NLP

10. Kolovoz 2021.

Izdavače i oglašivače u Hrvatskoj, ali ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu, već neko vrijeme muči jedan dosta veliki problem. Naime, Google, najveća svjetska tražilica i proizvođač jednog od najkorištenijih browsera na svijetu, je objavio da će do kraja 2023. u potpunosti blokirati korištenje third party cookiea, odnosno kolačića treće strane. A kada Google nešto odluči, obično ga prate i drugi browseri.

Iako je Google rekao da će kolačiće praktički zabraniti do kraja 2023., veliki pomaci u ograničavanju korištenja kolačića dešavaju se svakog dana i to sve brže i brže. Appleov browser Safari već uvelike blokira takve cookie, a EU svakodnevno radi na unaprjeđivanju regulative tko, kada i uz kakva dopuštenja smije pratiti korisnike na internetu i po web-stranicama koje posjećuju. Zabrana korištenja kolačića će, potencijalno, negativno utjecati i na dva velika online biznisa.

Teško bi moglo pogoditi online izdavače. Naime, do sada su se brojni portali oslanjali na praćenje korisnika putem kolačića kako bi čitateljima približili najzanimljiviji i najrelevantniji sadržaj. To ne samo da je korisnicima olakšavalo život jer bi čitali ono što zaista i žele čitati, već bi i portalima rasla čitanost te bi tako osiguravali da mogu producirati još bolji sadržaj. Pogodit će nedostatak kolačića i oglašivače koji su kroz godine razvili napredne sustave plasiranja najrelevantnijih oglasa korisnicima.

Midas razvija nove tehnologije, među kojima su posebni algoritmi, napredna ciljanja publika i chatboti, kako bi dobio više rezultata za oglašivače i portale. Naime, najnoviji proizvod koji Midas lansira u svoju veliku regionalnu mrežu jest NLP klasifikator. NLP dopušta računalima da pročitaju tekst, shvate kontekst u kojem je tekst napisan i o čemu se zapravo radi, te zatim mogu koristiti tu informaciju koju su sami sebe naučili kako bi djelovali. 

Ova tehnologija za sada se koristi samo u najnaprednijim primjenama poput automatskog kategoriziranja akademskih tekstova, najskupljim i najsofisticiranijim oglasnim mehanizmima i chatbotovima koji savršeno prirodno odgovaraju ljudima. Tech development odio Midasa prepoznao je ovu tehnologiju kao idealnu iduću nadogradnju našeg softvera.

14. travanj 2024 07:26