Svijet
StoryEditor

Milijarder Bill Gates ulaže u - mlijeko

29. Listopad 2021.
Bill Gates
Brend Neutral se odlučio boriti protiv klimatskih promjena plasiranjem ugljično neutralnog kravljeg mlijeka na police američkih trgovina

Brend kravljeg mlijeka, Neutral, smješten u američkoj saveznoj državi Oregon, svoje je poslovanje pokrenuo s vrlo zanimljivom misijom: postati prvi ugljično neutralan prehrambeni brend na svijetu. Drugim riječima, Neutral želi postići ravnotežu između emisije ugljika i njegove apsorpcije tako da je njena neto vrijednost nula. O svom cilju obavještavaju potrošače svakim pakiranjem mlijeka na kojem stoji 'Ovo se mlijeko bori protiv klimatskih promjena', a s dobavljačima, mljekarama, surađuje na procesima redukcije emisije ugljika te investira u njihovu tehnologiju kako bi proizvodi doista bili ugljično neutralni. Ta vizija izvršnog direktora Neutrala, Marcusa Lovella, dopala se i milijarderu Bill Gatesu koji je sa svojim fondom Breakthrough Energy Venturs odlučio investirati u kompaniju.

Ugljična neutralnost

Kako stoji u priopćenju iz Gatesovog fonda, mliječna industrija u ukupnoj globalnoj emisiji ugljika sudjeluje s tri posto što je više od čitave avioprijevozničke industrije. Klimi štete gnojiva koja se koriste za prehranu goveda, metana koje krave izlučuju, dostavnih vozila, buteljiranja, a okoliš onečišćuju i odbačene kutije u kojima se mlijeko prodaje. Budući da si većina mljekara diljem svijeta ne može priuštiti uvođenje sofisticiranih tehnologija koje reduciraju emisiju stakleničkih plinova, financijska, a i stručna pomoć im je nužna. Iako nije poznato koliko je Gatesov fond uložio u Neutral koji je ovaj sektor odabrao za borbu protiv klimatskih promjena jer ’93 posto američkih kućanstava u ovom trenutku u frižideru drži barem jednu bocu kravljeg mlijeka', zna se da širi svoje investicije u agrikulturu koja u ukupnoj emisiji ugljičnog dioksida (u nju je uključeno i mljekarstvo) sudjeluje s deset posto.

Gates je sugerirao potrošačima dubljeg džepa da se, ako im već plant-based kuhinja ne zvuči primamljivo, prebace na goveđe alternative: brendove koji lansiraju imitacije mesa poput Impossible Foodsa ili Beyond Meatsa ili pak laboratorijski uzgojeno meso. Upravo u te biznise i ulaže Gatesov fond koji je nedavno investirao 3,5 milijuna dolara i u start-up Biomilq koji proizvodi ekološke alternative majčinom mlijeku, odnosno čuvenim 'formulama'.

24. travanj 2024 06:50