19. srpanj 2021.

Ministri vodećih proizvođača nafte dogovorili povećanje proizvodnje

 Ministri vodećih proizvođača nafte dogovorili su u nedjelju da će od kolovoza povećati opskrbu kako bi zauzdali nagli rast cijena potaknut oporavkom potražnje nakon ublažavanja koronamjera. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom smanjili su prošle godine proizvodnju za rekordnih 10 milijuna barela dnevno kako bi je prilagodili smanjenoj potražnji u pandemiji koronavirusa.

Potražnja se počela oporavljati paralelno ublažavanju koronaograničenja i OPEC+ je paralelno ublažavao rezove u opskrbi, na sadašnjih oko 5,8 milijuna barela dnevno. Krajem pretprošlog tjedna okupili su se kako bi razmotrili prijedlog o povećanju proizvodnje od kolovoza do kraja godine za dva milijuna barela dnevno.

Predloženo je i produljenje sporazuma o ograničenju opskrbe za osam mjeseci, do kraja iduće godine, kako bi članice inicijative imale više manevarskog prostora za prilagodbu u slučaju pojave novih varijanti covida 19. Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) usprotivili su se produljenju sporazuma i zatražili višu osnovicu za izračun rezova u opskrbi, sukobivši se sa Saudijskom Arabijom, neformalnim liderom OPEC-a.

Sukob je riješen kompromisnim rješenjem kojim je potvrđeno da će članice inicijative od kolovoza od prosinca povećati opskrbu za dva milijuna barela dnevno odnosno za 400 tisuća barela dnevno svakog mjeseca, izvijestio je OPEC u priopćenju objavljenom u nedjelju.   

Određene su nove proizvodne kvote za skupinu zemalja, uključujući UAE, Saudijsku Arabiju, Rusiju, Kuvajt i Irak, koje će stupiti na snagu u svibnju 2022. Od tog će datuma proizvodna osnovica za izračun ograničenja UAE-a biti povećana sa sadašnjih 3,168 milijuna na 3,5 milijuna barela dnevno.

Proizvodna osnovica Saudijske Arabije i Rusije porast će sa sadašnjih 11 na 11,5 milijuna barela dnevno, a ona Iraka i Kuvajta za po 150 tisuća barela dnevno. Osnovice bi mogle biti podignute i Nigeriji i Alžiru, rekao je saudijski ministar za naftu princ Abdulaziz bin Salman. Dodao je i da će OPEC+ prilagoditi politiku ako odnosno kada se iranski bareli vrate na tržište, što je vezano za dogovor o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Procjenjuje se da bi ukidanje blokade iranskog izvoza povećalo globalnu opskrbu za nekih 1,5 milijuna barela dnevno. 'Zadovoljni smo sporazumom', izjavio je na konferenciji za novinare ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail bin Mohammed al-Mazroui. Saudijski ministar energetike nije želio odgovoriti kako bi kompromis postignut. Ograničenja proizvodnje bit će potpuno ukinuta u rujnu iduće godine.