Svijet
StoryEditor

Miodrag Kostić rješava se agrobiznisa, fokus samo na banku i turizam

02. Prosinac 2021.
7. SISRET GUVERNERA I BANKARA REGIJE - SAVUDRIJA, Miodrag Kostićfoto Dražen Lapić

Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe koja posluje u cijeloj regiji, prema pisanju srpskih medija preusmjerava svoj core-business isključivo na bankarstvo i turizam i počinje se rješavati tvrtki koje se bave poljoprivredom i proizvodnjom hrane, a sve to vjerojatno znači da mu dugoročno nećemo moći "tepati" da je srpski kralj šećera, već banaka i turističkih resorta.

Prema pisanju Politike, Kostić je u posljednjih godinu dana prodao čak šest značajnih kompanija iz svog agrosektora, a novac uložio u nove poslove i na nova tržišta, od kojih su neki i u Hrvatskoj.

Prvo je moldavskoj Trans oil group, najvećem agroindustrijskom holdingu iz te zemlje, prodana tvornica ulja u Šidu, u koju je ušao kupovinom "Viktorija grupe" poslije višegodišnjih pregovora. Sredinom ove godine u iste ruke otišle su još četiri kompanije iz sustava MK grupe – Granexport koji proizvodi brašno, griz i palentu, Žito Bačka koja se bavi sličnim biznisom, Agroglob iz Novog Sada koja se bavi proizvodnjom žitarica i uljarica, sjemena, pesticida i drugih proizvoda za poljoprivrednu proizvodnju. Nadalje, Viktorija grupa, čiji je Kostić većinski vlasnik, ljetos je prodala je i tvrtku Sojaprotein iz Bečeja američkoj multinacionalnoj kompaniji Archer Daniels Midland (ADM), vodećoj globalnoj kompaniji za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda.

Kako pišu mediji u Srbiji, sve te tvrtke itekako su uspješne u agrosektoru Srbije, a dojam koji se nakon prodaje stvorio jest da njihova javnost ne gleda blagonaklono da im glavne poljoprivredne i prehrambene industrije prelaze u ruke stranaca.

Istodobno, dok se rješavao agrobiznisa, Kostić nije propustio preuzimanje u financijskom sektoru, te je prije mjesec dana i objavljeno da AIK banka u Kostićevom vlasništvu preuzima podružnice Sberbanke i u Hrvatskoj i u Sloveniji, kao i u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ta je najava potpirila nagađanja da se Kostić "namjerio" na Fortenovu, odnosno ono što je ostalo od Agrokora, no zasad za takva nagađanja nema temelja, a sve su demantirali i u Fortenovi i u Sberbanci Rusija, koja je i stvarni vlasnik Fortenove. Isto tako u tijeku je izgradnja njegova resorta Petram u Savudriji, koji bi trebao biti gotov vjerojatno do sljedeće turističke sezone, a MK Grupa u svom portfelju ima čak 15 hotela u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i u Srbiji.

20. travanj 2024 12:35