Svijet
StoryEditor

Morgan Stanley ulaže u Grayscale GBTC

31. Kolovoz 2021.
Morgan Stanley

Mnogi korisnici bitcoina drže se u suprotnosti s velikim bankama. Jedna od najvećih Morgan Stanley, nedavno je kročila na bitcoin tržište.

Prema SEC podnescima Morgan Stanleya, banka je kupila više od 6,5 milijuna dionica Grayscale Bitcoin Trusta u više od desetak fondova. Sa svakom dionicom koja se trguje na 37.82 dolara, to je oko 240 milijuna dolara u GBTC-u. To bi investicijsku banku učinilo drugim najvećim poznatim vlasnikom GBTC-a nakon ARK Investment Managementa Cathie Wood, koji posjeduje više od 9 milijuna dionica.

Dok GBTC posjeduju mnogi investicijski fondovi i upravitelji imovinom, investicijske banke, koje kontroliraju veće količine gotovine nisu se držale podalje. Morgan Stanley prvi put je ušao na tržište prije samo nekoliko mjeseci, kada je u prijavi SEC-a pokazala da je kupila 28.000 dionica GBTC-a za  svoj Europe Opportunity fond. Ovaj najnoviji krug ulaganja, za izvještajno razdoblje 30. lipnja daleko premašuje taj broj.

Grayscale Bitcoin Trust je investicijsko sredstvo za institucije i pojedince koji žele izloženost bitcoinu u svojim portfeljima, ali zapravo ne žele držati ili upravljati privatnim ključevima. Kao takav GBTC djeluje praćenjem cijene bitcoina. Da bi ušli, investitori moraju investirati najmanje 50.000 dolara, platiti naknadu od 2 posto i zadržati svoje dionice najmanje šest mjeseci prije nego što ih mogu preprodati.

GBTC često trguje za mnogo više ili niže od cijene digitalne imovine za koju je dizajniran da prati. Prema podacima iz YChartsa, trenutno se trguje s 13 posto popusta. Od ožujka investitori su bili u mogućnosti kupiti GBTC po manjoj cijeni na kojoj je bitcoin trgovao, što je nusprodukt šestomjesečnog razdoblja držanja. 

Ipak, fond je uspio prikupiti više od 31 milijarde dolara imovine pod upravljanjem, ne računajući dodatnih 9 milijardi dolara u drugim kripto-zakladama. Udjeli Morgan Stanleya raspoređeni su na niz uzajamnih fondova, koji su u osnovi bazeni novca koji su podijeljeni između ulaganja u vrijednosne papire kao što su dionice i obveznice. Međutim, uključivanje Grayscalea u uzajamne fondove neće poslati mirovinske račune (IRA-e) investitora na 'Mjesec'. GBTC udjeli u fondu Insight na primjer čine samo 0,34 posto portfelja.   

16. travanj 2024 15:06