Svijet
StoryEditor

Musk obustavlja kupnju Teslinih vozila bitcoinom

13. Svibanj 2021.

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, zbog zabrinutosti o klimatskim promjenama obustavio je kupnju njihovih automobila pomoću bitcoina. Vijest je najavio u tvitu nakon čega su odmah pale dionice i Tesle i bitcoina.

– Zabrinuti smo zbog sve veće upotrebe fosilnih goriva za 'rudarenje' bitcoina i transakcije, posebno ugljena, koji ima najgore emisije od svih goriva – rekao je Musk u tvitu.

Iz Tesle su samo dva mjeseca ranije, u ožujku, najavili prihvaćanje kriptovaluta kao načina plaćanja njihovih vozila, no ta je najavala naišla na negodovanje brojnih ekologa i investitora.

Klimatske kontroverze bitcoina

Naime, bitcoin stvaraju tzv. 'rudari' koji se pomoću moćnih računala 'natječu' jedni s drugima u rješavanju složenih matematičkih zagonetki. Tim procesima 'proizvode' nove novčane jedinice. Ti energetski intenzivni procesi oslanjaju se na električnu energiju dobivenu fosilnim gorivima, posebno ugljenom. Problem je, stoga, nedostatak motiva za prelazak s jeftinih fosilnih goriva na skuplje obnovljive izvore energije.

Kako prenosi BBC, više od 75 posto 'rudarenja' bitcoinom u svijetu dolazi iz Kine. Ugljični otisak kriptovaluta velik je kao jedan od 10 najvećih kineskih gradova, a sve zbog korištenja električne energije proizvedene s fosilnim gorivima, prvenstveno ugljenom.

Okoliš prije kriptovaluta

Međutim, zagovornici bitcoina ističu da glavni financijski sustav sa svojim milijunima radnika i računalima u klimatiziranim uredima također koristi velike količine električne energije koja se obično proizvodi s fosilnim gorivima.

Tesla je u veljači kupila 1,5 milijardi dolara bitcoina, najveće svjetske kriptovalute. Musk je tvitu izjavio da Tesla neće prodati niti jedan svoj bitcoin, nego ga namjerava koristiti za transakcije čim se 'rudarenje' prebaci na korištenje održive energije.

– Kriptovalute su dobra ideja i vjerujemo da imaju perspektivnu budućnost, ali to ne može ići na štetu okoliša – dodao je Musk.

24. travanj 2024 20:57