Svijet
StoryEditor

Musk prodao dionice Tesle vrijedne pet milijardi dolara

11. Studeni 2021.
Elon Musk

Izvršni direktor Tesle Elon Musk prodao je proteklih dana mali dio vlasničkog udjela u kompaniji vrijedan oko pet milijardi dolara, paralelno iskoristivši pravo na kupnju više od dva milijuna dionica.

Musk je prodao dionice po prosječnoj cijeni od oko 1.170 dolara, zaključavši gotovo 180 posto rasta cijena u protekloj godini. To je tek treći put da Musk prodaje dionice tvrtke otkako je Tesla izašla u javnost na Nasdaqu 2010. godine, no ovo je njegova najveća transakcija.

Podnesci pokazuju da je Musk planirao prodati dionice kao dio svojih poreznih obveza još u rujnu. Na Twitteru je anketirao svojih 63 milijuna sljedbenika tijekom vikenda, pitajući se treba li prodati 10 posto svojih Teslinih udjela. Od 3,5 milijuna ispitanika, gotovo 58 posto je odgovroilo potvrdno.

- Ne primam novčanu plaću ili bonus s bilo kojeg mjesta. Imam samo dionice, tako da je jedini način da osobno platim porez prodaja dionica - istaknuo je Musk reagirajući na anketu.

U danima nakon ankete, dionice Tesle pale su za 16 posto i nakratko pale ispod 1.000 dolara 10. studenog. TSLA je dosegnula najvišu razinu od 1.230 dolara 4. studenog i trenutno trguje 11 posto niže u odnosu na taj vrhunac.

U kripto krugovima nagađalo se (zapravo se nadalo), da bi dio tog novca mogao uložiti u digitalnu imovinu. Anonimni profil Mr. Whale pitao je svojih 357.000 sljedbenika koju kriptovalutu Musk treba kupiti kako bi postao prvi bilijunaš?

Izvršni direktor MicroStrategya Michael Saylor predložio je da kupi više Bitcoina nakon ankete na Twitteru, ali prije nego što su se pojavile vijesti o ovoj prodaji.

- Ako je cilj diverzifikacija, alternativna strategija koju treba razmotriti je pretvaranje bilance Tesle u Bitcoin Standard i kupnja za 25 milijardi dolara. Time bi se ostvarila diversifikacija, zaštita inflacije i veće prednosti za sve ulagače na porezno učinkovit način.- odgovorio je Saylor Musku.

Prema BitcoinTreasuries web stranici, Tesla trenutno posjeduje 43.200 Bitcoina u vrijednosti od oko 2,8 milijardi dolara po trenutnim cijenama.

11. svibanj 2024 05:31