Svijet
StoryEditor

Na Malti možete postati magistar blockchaina

24. Listopad 2019.

PIŠE: Fima Plus

I dok je u Hrvatskoj tek 10. listopada donesena odluka o potpisivanju deklaracije o Europskom blockchain partnerstvu, u drugim zemljama blockchain tehnologija uvrštena je kao sveučilišni program. Deklaracija koja je pokrenuta prošle godine državama potpisnicama na raspolaganje stavlja fond od 300 milijuna eura za projekte istraživanja i razvoja blockchain tehnologije.

Prema objavljenoj odluci Vlade, ministar gospodarstva Darko Horvat ovlašten je uime Hrvatske tu deklaraciju potpisati, što bi se trebalo uskoro realizirati.

Koje su dugoročne prednosti potpisivanja deklaracije za Hrvatsku?

Potpisivanje partnerstva dugoročno Hrvatskoj otvara prostor za sudjelovanje i iskorištavanje sredstava iz novog programa Digitalna Europa za razdoblje od 2021. do 2027. godine. U središtu interesa tog programa je digitalna transformacija Europe za koju budžet iznosi 9,2 milijarde eura. I dok je u Hrvatskoj tek 10. listopada donesena odluka o potpisivanju deklaracije o Europskom blockchain partnerstvu, Malta uvrštava blockchain tehnologiju kao jedan od sveučilišnih programa.

Novi smjerovi u obrazovanju

Malta, ili kako je još nazivaju – mediteranski 'Blockchain otok', sada ima i sveučilišni program za diplomski studij blockchaina.

Diplomski studij blockchaina i Distributed Ledger tehnologije na Sveučilištu u Malti započeo je s prvim semestrom početkom listopada, a na DLT program upisano je oko 35 studenata, što ga čini jednim od rijetkih takvih programa diljem svijeta.

Želju za digitalizacijom Malte iskazao je još 2017. premijer Joseph Muscat otkrivši planove i želju da Malta postane 'globalni predvodnik' u blockchain tehnologiji. S vremenom su zastupnici počeli donositi zakone koji su prilagođeni blockchainu, a značajni lideri na tržištu kriptovaluta - uključujući kriptoburze Binance i OKEx - najavili su da će preseliti određen dio poslovanja na otok.

Voditelj studijskog programa Joshua Ellul, koji je ujedno i čelnik Malteškog tijela za inovacije, izjavio je da pored 15 kompanija koje su već stupile u kontakt s DLT studentima, postoji velika potražnja za ugovorima, projektima i inicijativama koje vode vlade.

Puno poslodavaca traži zaposlenike s poznavanjem i iskustvom u blockchain tehnologiji, a ovaj program osposobljava studente za razumijevanje zakona i propisa o blockchainu, poslovanju i financijama tvrtke te informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, rekao je Ellul.

25. travanj 2024 00:58