Svijet
StoryEditor

Na ovim ste dionicama mogli jako puno zaraditi u 2019., a pogledajte koji je trend u 2020. godini

10. Siječanj 2020.
Piše:
piše Vlatko Kesegić,
FIMA-Vrijednosnice d.o.o
[email protected]

Prošla 2019. bila je vrlo dobra godina za investitore na američkim burzama. Još godinu dana ranije tržištem je vladala zabrinutost da će kombinacija rastućih globalnih trgovinskih tenzija i istovremeno podizanje kamatnih stopa od strane Feda poslati gospodarstvo u recesiju u 2019. godini. S obzirom da je američki Fed u međuvremenu preokrenuo trend i počeo rezati kamatne stope, a SAD-e i Kina su napravile prve korak ka postizanju trgovinskog sporazuma, strahovanje je zamijenjeno euforijom pa su vodeći dionički indeksi snažno porasli.

Tako je vodeći indeks S&P 500 godinu zaključio skokom od 29 posto što predstavlja najbolju izvedbu od 2013. godine. Ostali vodeći indeksi su također zabilježili značajne dobitke. Dow Jones Industrial Average indeks je porastao 22 posto dok je Nasdaq Composite s rastom od 35 posto imao najbolju izvedbu.

Snažan rast američkih dionica u najvećoj mjeri se može zahvaliti doprinosu nekoliko ključnih tehnoloških dionica i to Applea, Microsofta i AMD-a.

Proizvođač potrošačkih tehnoloških uređaja, Apple, predvodio je rastom među Dow Jones sastavnicama. Cijena dionice koja je godinu zaključila nadomak 300 dolara veća je za 89 posto nego godinu dana ranije. Rast cijene dionice Applea bio je temeljen isključivo na ekspaniziji multipli s obzirom da su zarada i prodaja tek blago porasli u fiskalnoj 2019. godini uslijed stagnacije prodaje iPhonea. Ipak, rast cijene dionice podgrijavala su buduća očekivanja s obzirom da su analitičari podizali procjene ciljane cijene dionice navodeći koristi od idućeg ciklusa iPhonea koji će biti temeljen na 5G tehnologiji. Sve u svemu odlična godina za Apple vratila je tržišnu kapitalizaciju kompanije na preko vrtoglavih bilijun američkih dolara.

Drugi tehnoški gigant koji se može pohvaliti da je u protekloj godini premašio granicu od jedan bilijun dolara tržišne vrijednosti bio je Microsoft. S rastom cijene dionice od gotovo 56 posto, ova software kompanija je zauzela drugo mjesto među Dow Jones sastavnicama. Glavni faktor rasta bio je optimizam ulagača zbog uspjeha Microsoftove usluge poslovanja u oblaku s kojom je CEO Satya Nadella vratio kompaniju na stazu rasta.

Osim što su ove dvije dionice imale najveći rast među Dow Jones sastavnicama, one su također imale najveći utjecaj na prinos S&P 500 indeksa s obzirom na veličinu svoje tržišne kapitalizacije. Kada gledamo dobitnike po cjenovnom rastu među S&P 500 sastavnicama onda je svakako vladar bila dionica AMD-a.

Proizvođač čipova AMD imao je rekordnu godinu zahvaljujući oporavku cijele industrije na krilima veće potražnje iz segmenta podatkovnih centara i video igara. Također AMD sa serijom novih procesora prijeti dominaciji Intela. Sve navedeno utjecalo je da cijena AMD-a u protekloj godini poraste 148 posto i tako se približi rekordnim razinama iz 'dot com' mjehura u 2000.

Usprkos 'bogatim' valuacijama po povijesnim mjerama cjelokupnog tržišta, rast ovih rekordera i ostalih dionica nastavljen je i u siječnju s obzirom da ulagatelji, u okruženju kamatnih stopa koje se nalaze na najnižim razinama u modernoj povijesti, očekuju da će jeftino financiranje i dalje poticati rast cijena dionica. Naravno, korporativni rezultati koji se počinju objavljivati već idući tjedan trebaju opravdati očekivanja kako bi se zabava nastavila.

24. travanj 2024 00:56