Svijet
StoryEditor

Najjeftiniji Bored Ape Yacht Club NFT sada košta više od CryptoPunks NFT-a

23. Prosinac 2021.

Po prvi put, najjeftiniji dostupni (ili floor price) Bored Ape Yacht Club NFT sada koštaju više od najniže cijene CryptoPunks NFT-a na tržištu. Događaj koji naglašava promjenu raspoloženja kada je riječ o dva vodeća NFT avatar projekta.

Od 10:00 prema vremenskoj zoni eastern time (ET) u srijedu, najniža cijena CryptoPunka navedena za prodaju na vlastitom tržištu kreatora Larva Labsa bila je po cijeni od 52,69 ethera, nešto više od 210.000 dolara. U istom trenutku najjeftiniji dostupan Bored Ape Yacht Club NFT na vodećem NFT tržištu OpenSea iznosio je 53,9 ethera, odnosno oko 217.000 dolara

To je preokret koji su neki možda smatrali nemogućim prije samo nekoliko mjeseci, jer je uzlet Bored Apea, koji je pokrenut u travnju, bio daleko iza odavno pokrenutih CryptoPunksa, koji su kreirani još 2017.

Cijene CryptoPunksa porasle su krajem ljeta, a floor price početkom kolovoza po prvi put je nadmašio 100.000 dolara. Do kraja mjeseca, najniža cijena popela se iznad 100 ethera (oko 340.000 dolara tada), nakon najboljeg pojedinačnog dana sekundarnog volumena trgovanja (preko 143.5 milijuna dolara samo na 28. kolovoz) i  glavne vijesti, kao što je kupnja CryptoPunka od strane Vise.

U to je vrijeme floor price Bored Apea bio je manji od polovice cijene CryptoPunksa. Ali u posljednjih nekoliko mjeseci, majmuni su zapalili internet zahvaljujući brojnim događajima, uključujući pokretanje druge kolekcije Mutant Ape Yacht Cluba, koja je bila besplatni airdrop za postojeće vlasnike, te ekskluzivni koncert u NewYorku u studenom.

Slavne osobe sve više hrle u trend, a Jimmy Fallon, Stephen Curry i Post Malone posljednjih mjeseci jedni su od poznatijih kupaca. Budući da Yuga Labs dopušta vlasnicima da komercijaliziraju svoje NFT JPG-ove, vlasnici majmuna se stvaraju inicijative kao što su virtualni bendovi.

Bored Ape Yacht Club također će razviti kripto play-to-earn igru u partnerstvu s Animoca Brandsom, a također planiraju pokrenuti vlastiti token u prvom tromjesečju 2022. Upravo su pokrenuli službeno partnerstvo i s robnom markom Adidas.

Nasuprot tome, tvorci CryptoPunksa u posljednje vrijeme nisu aktivno angažirali svoju zajednicu, a pravila o tome tko može komercijalizirati NFT-ove još uvijek nisu jasna. Neki su se vlasnici žalili na nedostatak komunikacije tvrtke Larva Labs, posebno za razliku od pristupa Bored Apea, u kojem članstvo nudi sve veći broj opipljivih koristi.

Ranije ovog mjeseca, jedan poznati vlasnik prodao je sve svoje CryptoPunkove, ponajviše #4156 za više od 10,25 milijuna dolara. Govoreći kao njegov pseudonimni imenjak Punk4156, vlasnik je rekao da je postao frustriran zbog Larvinih nejasnih smjernica za komercijalizaciju i agresivnih akcija autorskih prava tima protiv izvedenih projekata.

Iako su Bored Apeovi posljednjih tjedana stalno rasli, cijena CryptoPunksa konstantno je tonula. Pala je na 68 ethera (oko 271.000 dolara) 10. prosinca, te još značajnije tijekom prošlog tjedna, dok je cijena Bored Ape Yacht Cluba blago porasla (od 52 ethera) od tada.

CryptoPunkovi se još uvijek smatraju O.G. Ethereum NFT avatar projektom, i prodani su za mnogo veće iznose od bilo kojeg Bored Apea. Najviša prodajna cijena CryptoPunka bila je 11,8 milijuna dolara još u lipnju, dok je najskuplji Bored Ape prodan za 3,4 milijuna dolara u listopadu.

Sve u svemu, CryptoPunkovi su od lipnja 2017. godine ostvarili više od 1,8 milijardi dolara u volumenu trgovanja na sekundarnom tržištu. U međuvremenu, osnovna kolekcija Bored Ape Yacht Club od travnja je donijela 900 milijuna dolara, a cijela franšiza, uključujući Bored Ape Kennel Club i Mutant Ape, gotovo 1,5 milijardi dolara, prema CryptoSlamu.

Na vrhuncu, CryptoPunkovi još uvijek prevladaju. No, zbog sve većeg nezadovoljstva vlasnika i pada floor pricea, konkurentski Bored Ape Yacht Club, sa svojim većim fokusom na pogodnosti i privilegije, mogao bi ozbiljno pružati otpor legendarnom statusu CryptoPunksa.   

26. travanj 2024 02:35