Svijet
StoryEditor

Najpopularniji stablecoin Tether pod istragom Ministarstva pravosuđa SAD-a

27. Srpanj 2021.
Tether USDT kriptovaluta

Ministarstvo pravosuđa SAD-a (Department of Justice) najavilo je pokretanje istrage protiv rukovoditelja kriptovalute tether (USDT) sa sumnjom u počinjenje bankovne prevare. Ako se sumnje pokažu istinitima, kazneni slučaj bi mogao imati široke implikacije za kripto industriju.

Istraga Ministarstva pravosuđa usredotočena je na događaje koji su se dogodili prije mnogo godina, kada se tether još razvijao. Federalne tužitelje posebno brine je li tether skrivao od banaka da su transakcije povezane s kriptovalutama.

Nedavno je Ministarstvo poslao pisma pojedincima, obavještavajući ih da su mete istrage. Ove obavijesti posebno upućuju na to da bi uskoro mogla biti donesena odluka o tome hoće li se pokrenuti postupak ili ne.

Ako istraga rezultira kaznenim prijavama, to bi mogao biti presedan u pristupu SAD-a kriptovalutama. Tether kao najpopularniji stablecoin ima velik utjecaj na tržište. Trenutno je u optjecaju oko 62 milijarde USDT-a, na kojem se temelji više od polovice svih bitcoin trgovanja.

- Tether rutinski vodi otvoreni dijalog s agencijama za provedbu zakona, uključujući Ministarstvo, kao dio naše predanosti suradnji i transparentnosti - navodi se u priopćenju tvrtke.

Objava o istrazi dolazi usred velikog nadzora regulatora prema stablecoinima. Američko ministarstvo financija i Federalne rezerve vjeruju da bi USDT mogao biti zaslužan za transakcije povezane s pranjem novca. Također su zabrinuti da bi tether mogao potencijalno ugroziti financijsku stabilnost.

Zato što su tether, i drugi stablecoini, podržani fiat valutom, obično dolarom, bilo stvarnim novcem ili udjelima postoji zabrinutost da bi mnogi trgovci koji prodaju svoje stablecoine, odjednom mogli izazvati povećanje potražnje za kolateralnom imovinom. Prema Fitch Ratingsu, to bi moglo destabilizirati kratkoročna kreditna tržišta.

Iako je prošli tjedan američka ministrica financija Janet Yellen izjavila da bi tether trebao biti brzo reguliran, drugi regulatori već su kaznili tvrtku. Ranije ove godine, Bitfinex i nekoliko podružnica tethera pristali su platiti 18,5 milijuna dolara za podmirenje potraživanja od njujorške državne odvjetnice Letitie James. Prema optužbi, tvrtke su skrivale gubitke i lagale kako je svaki USDT podržan od strane jednog dolara.

Budući da društva nisu imala pristup bankarstvu u 2017., bilo bi nemoguće posjedovati rezerve. Iako su tvrtke platile kaznu, nagodile su se bez priznanja ili poricanja navoda.

25. travanj 2024 14:44