Svijet
StoryEditor

Najveći kripto događaji u 2021.

30. Prosinac 2021.
foto Shutterstock

2021. je bila rekordna godina za tržište kriptovaluta, koje je u studenom nakratko premašilo vrijednost od 3 bilijuna dolara. Bitcoin, najveća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti, i ethereum, druga po veličini, dosegnuli su vrhunce više puta tokom godine, dok su altcoini, poput dogecoina nadahnuti memovima, porasli u popularnosti.

Ostala digitalna imovina, poput nezamjenjivih tokena ili NFT-ova, prodana je za milijune dolara u velikim aukcijskim kućama poput Sotheby'sa i Christie'sa. Osim umjetnosti, NFT-ovi koji predstavljaju imovinu u igricama i digitalno zemljište također su porasli u vrijednosti.

Aplikacije temeljene na blockchainu, uključujući decentralizirane financije (DeFi), privukle su interes i maloprodajnih i institucionalnih ulagača, potičući rast Web 3.0, što je decentralizirana iteracija interneta temeljena na blockchain tehnologiji koju pokreću NFT-ovi i podupiru kriptovalute.

Sve je to pomoglo gurnuti kriptovalute u mainstream 2021. godine.

Iako se ove godine dogodilo toliko toga, izdvojili smo 12 najvažnijih trenutaka.

1. Ulaganje Microstrategya, Squarea i Tesle

Dana 19. veljače, bitcoin je po prvi put dosegao tržišnu vrijednost od 1 bilijun dolara.

Prekretnica je nastupila nakon što su glavni institucionalni investitori i značajne financijske tvrtke počele podržavati kriptovalutu ranije tijekom godine. Tvrtke uključujući Teslu, Square i MicroStrategy počele su koristiti svoje bilance za kupnju bitcoina.

2. Kineska represija i digitalni juan

U rujnu je Narodna banka Kine potvrdila da nastavlja suzbijanje kriptovaluta.

Na svojoj web stranici, iz PBOC-a jasno su se izjasnili da su sve aktivnosti povezane s kriptovalutama ilegalne u Kini, uključujući usluge kao što su trgovanje digitalnom imovinom, usklađivanje naloga, izdavanje tokena i derivati. Osim toga, inozemne kripto mjenjačnice koje pružaju usluge u kontinentalnoj Kini također su nezakonite.

Također, Narodna banka Kine u posljednjih godinu dana podijelila je digitalne yuane vrijedne nekoliko milijuna dolara putem aplikacije koja je povezana sa šest glavnih državnih banaka.

Svaki korak unaprijed povećava sve izgledniju mogućnost da Kina postane prva zemlja koja je u potpunosti uvela digitalnu valutu. Iako sam datum ili rok nije još određen, nacionalno predstavljanje, koje će se najvjerojatnije odviti u postepenim fazama, moguće je u sljedećih 12 mjeseci.

3. Bitcoin postao zakonsko sredstvo plaćanja u Salvadoru

Salvador je u lipnju donio novi zakon o prihvaćanju bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja, postavši prva zemlja koja je to učinila.

Bitcoin je u Salvadoru izjednačen s američkim dolarom, koji je u optjecaju diljem zemlje od 2001. godine.

4. NFT boom

2021. godinu definitivno su obilježili NFT-ovi. Tržište NFT-ova imalo je rekordnu godinu s više od 23 milijarde dolara u volumenu trgovanja, pokazalo je izvješće analitičke platforme DappRadar. Kolekcije poput CryptoPunksa, Bored Ape Yacht Cluba i Art Blocksa postale su lice NFT eksplozije. Hollywood, sportske slavne osobe i veliki brendovi kao što su Coca-Cola, Gucci, Nike i Adidas ušli su u prostor, pružajući NFT-ovima drugačiju razinu ekskluzivnosti. Snaga privlačnosti ovih poznatih imena duboko je utjecala na NFT industriju. Štoviše, NFT-ovi su stigli u poznate aukcijske kuće tradicionalne umjetnosti kao što su Christie's i Sotheby's, otvarajući vrata mainstream publici koja inače ne bi bila toliko upoznata s tim pojmom. To što je NFT proglašen riječju godine govori sve.

5. Konkurenti ethereuma stekli veći tržišni udio

Kako je potražnja za ethereumom, najkorištenijom blockchain mrežom, ove godine značajno porasla, pojavili su se i drugi projekti u pokušaju natjecanja.

Uključujući Avalanche, Solanu, Terru i Polkadot kao platforme za pametne ugovore i stvaranje decentraliziranih aplikacija. Svaki od njihovih tokena, ostvario je ogroman rast i zaradio tržišni udio među ostalima.

Kao rezultat takvih konkurenata, ukupna zaključana vrijednost (TVL) na DeFi-u porasla je sedam puta u odnosu na prethodnu godinu, premašivši 200 milijardi dolara, izvijestio je DappRadar. Međutim, gotovo 60 posto TVL-a i dalje ostaje na ethereumu.

6. Pojam Web 3.0

Ideologija Weba 3.0 usporediva je s popularnim porastom kriptovaluta i blockchain tehnologija. Baš kao i tradicionalne valute, monopoli posjeduju i upravljaju podacima.

Koristeći blockchain tehnologiju na podatkovnim transakcijama, baš kao i kriptovalute s financijskim, Web 3.0 tehnologija ne mora eksplicitno stjecati povjerenje kroz intervenirajuća tijela. Umjesto toga, povjerenje je implicitno i automatsko, što dovodi do neizbježnog izumiranja posrednika.

Međutim, još uvijek smo daleko od istinskog i potpunog prijelaza na Web 3.0. Infrastruktura oko Web 3.0 nalazi se u svojim ranim danima razvoja. Aplikacijama nedostaje osnovni UI/UX, a ljudima koji nemaju dozu znatiželje vrlo se teško snaći u kompleksnom kripto/blockchain svijetu.

7. Izlazak Coinbasea na Nasdaq

Jedna od najvećih i najpopularnijih kripto tvrtki izašla je u javnost u travnju, putem postupka izravnog uvrštenja na Nasdaq.

Tržišni debi najveće američke kripto mjenjačnice Coinbase bio je u skladu s očekivanjima. Prvog dana trgovanja kompanija je dosegnula tržišnu vrijednost od 85,8 milijardi dolara, no u trenutku pisanja iznosi oko 55 milijardi dolara, što predstavlja pad oko 35 posto.

8. EIP-1559 i pripreme za ethereum 2.0

U kolovozu je pokrenuta velika nadogradnja ethereuma. Nadogradnja, nazvana London, uključivala je prijedlog poboljšanja EIP-1559, koji je promijenio način na koji se procjenjuju naknade za transakcije. Iako je prijedlog EIP-1559 osmišljen kako bi pomogao pri definiranju transakcijskih troškova, njegov je dizajn kreiran na način da spali/uništi određeni dio svake transakcije. To je zato što se osnovna naknada za transakcije (base fee) koju korisnik plaća za obavljanje transakcija, umjesto odlaska rudaru, učinkovito 'spaljuje' smanjujući količinu opskrbe.

Osim toga, programeri ethereuma pripremili su se za nadolazeći prelazak mreže na model proof of stake kroz niz nadogradnji tijekom godine.

Trenutno, ethereum radi na modelu proof of work, gdje se rudari moraju natjecati u rješavanju složenih zagonetki kako bi potvrdili transakcije. Ovaj model dobiva mnogo kritika zbog svog utjecaja na okoliš jer zahtijeva ekstremnu količinu računalne snage.

U 2022. ethereum planira prijeći na model proof of stake. Ovaj potez dio je spajanja s ethereumom 2.0.

9. Regulatorni nadzor

Tijekom protekle godine došlo je do pojačanog fokusa na regulaciju kriptovaluta. Predsjednik Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) Gary Gensler pojačao je regulatorni fokus na prostor kriptovaluta. Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell i ministrica financija Janet Yellen u više su navrata upozoravali na kriptovalute, posebno stablecoine, nazivajući cijelu klasu imovine nestabilnom i špekulativnom.

U studenom je američki predsjednik Joe Biden potpisao dvostranački zakon o infrastrukturi, koji uključuje odredbe o poreznom izvješćivanju koje se primjenjuju na digitalnu imovinu poput kriptovaluta.

Definicija 'brokera' izazvala je erupciju zabrinutosti i potaknula kripto zajednicu da se angažira više nego ikad prije.

10. Odobren je prvi bitcoin futures ETF

U listopadu je odobren prvi bitcoin futures ETF. ProShares BITO ETF imao svoj tržišni debi na njujorškoj burzi.

Bitcoin futures ETF prati ugovore koji špekuliraju o budućoj cijeni digitalne imovine, a ne o trenutnoj ili "spot cijeni" same kriptovalute. Kao rezultat toga, cijene ETF-a i bitcoina ne moraju se nužno podudarati.

Ipak, ProShares bitcoin futures ETF doživio je jedan od najvećih prvih dana za ETF-ove.

11. U Hrvatskoj se ove godine gotovo jednako ulagalo na burzi i u kriptovalute

Prometi na kripto mjenjačnicama eksponencijalno rastu, a očekivanja su da će se ove godine promet povećati pet puta u odnosu na 2020. godinu i stati uz bok prometu na Zagrebačkoj burzi, bila je vijest koja je odjeknula sredinom lipnja. U usporedbi s prošle dvije godine, ovo je jasan pokazatelj koliko se u Hrvatskoj ulaganje u kriptovalute populariziralo.

S nestrpljenjem čekamo podatke za cijelu 2021., za očekivati je da će promet na kripto mjenjačnicama biti veći od Zagrebačke burze.

12. Meme kriptovalute

Osim NFT-ova, 2021. bila je također godina meme kriptovaluta. Popularnost Dogecoina, uzrokovana zagovaranjem Elona Muska, bila je okidač za pojavu bezbroj ostalih kriptovaluta na temu svih mogućih pasmina. Ističe se Shiba Inu koja je za kratko prestigla Doge u jednom trenutku.

20. travanj 2024 09:47