Svijet
StoryEditor

Najveći postizborni rast američkih burzi u posljednjih 88 godina

14. Studeni 2020.
američko tržište kapitala, burza
Piše:
Piše: Alen Horvat

U tjednu koji je za nama svjedoci smo velikih pozitivnih pomaka na Wall Streetu pa je tako na tjednoj razini S&P500 index koji se sastoji od 500 najjačih američkih kompanija porastao čak 7,3% što je najveći tjedni porast još tamo od travnja ove godin,e a rast dionica nastavio se i jučer kada je S&P500 porastao dodatnih 1,2%.

Prošlotjedni porast S&P500 indexa je najveći tjedni postizborni porast još tamo od 1932. godine. Pogledajmo kako to izgleda na dva grafikona ispod. Na prvom možemo vidjeti povijesno kretanje indexa u tjednu kada su se održavali predsjednički izbori, a na drugom vidimo kretanje SPY ETF-a koji prati kretanje indexa S&P 500, bez ukalkuliranih dividendi.

image
izbori i tržište
foto
image
prinos
foto

Prinos SPY ETF-a od početka godine do zaključno ponedjeljka 09. studenog je trenutno oko 10%.

Koji su razlozi ovakvog porasta cijena dionica i koje su dionice napravile najveće pozitivne pomake cijena? Gledajući s pozicije ulagača na Wall Streetu, što se izbornih rezultata tiče, trenutno se bitnijim čini činjenica da će Senat (ipak) ostati pod kontrolom Republikanaca. Time se onemogućuje tzv. "blue wave" situacija u kojoj bi Demokrati mogli lakoćom progurati povećanje poreza što bi utjecalo na sve kompanije, kao i nametanje novih regulativa što bi onda posljedično smanjilo profite velikih tehnoloških kompanija. Eventualne nove regulative za najveće tehnološke kompanije se spominju već neko vrijeme što je za posljedicu imalo pad cijena dionica velikih tehnoloških kompanija zadnjih tjedana.

Kratkoročno gledano tržište trenutno percipira Bidena kao pobjednika predsjedničkih izbora, te Republikanski Senat za koji se očekuje da će zadržati tijesnu ali ipak Republikansku većinu. Kod Senata sve ovisi o 2. krugu izbora u saveznoj državi Georgiji jer u 1. krugu niti jedan od kandidata nije dobio natpolovičnu većinu što je po zakonima te države nužno da kandidat bude izabran. Trenutna je situacija takva da su kod oba kandidata Republikanci u prvom krugu dobili više glasova od njihovih Demokratskih protukandidata, a da bi Demokrati preuzeli većinu u Senatu, potrebne su im pobjede oba njihova kandidata u spomenutoj državi. Osim toga, Bidenova pobjeda nameće kao realnu mogućnost novih ograničenja u ekonomiji, čime bi kratkoročno gledano, najmanje bile pogođene velike tehnološke kompanije koje su i početkom pandemije, zbog prirode svojeg poslovanja ostvarile najbolje prinose svojim dioničarima.

Iz gore spomenutih razloga prošlotjedne dobitnike su ponajviše predvodile upravo dionice velikih tehnoloških kompanija, pa spomenimo neke od njih i njihove tjedne poraste cijena dionica :

Microsoft (MSFT:NASDAQ), +10,5%, Apple (AAP:,NASDAQ), +9,0%, Facebook (FB:NASDAQ) +11,5%, Google (GOOGL:NASDAQ) + 8,9%, itd.

Objavom vijesti o iznimnoj učinkovitosi cjepiva kompanija Pfizer i BioNTech situacija se naglo okrenula, tržište je generalno nastavilo rasti, međutim velike tehnološke kompanije su zabilježile redom padove cijena svojih dionica, dok su porasle dionice iz sektora koji će imati najviše koristi od pretpotavljenog ponovnog otvaranja ekonomije u punom smislu te riječi. Spomenimo neke od jučerašnjih dobitnika, i njihove velike pozitivne pomake cijena:

JPMorgan (JPM, +13,5%), Bank of America (BAC,+14,2%), Chevron (CVX, +11,6%) itd. Odličnu izvedbu imale su i tzv. reopening dionice poput Carnival Corp. (CCL, + 39,3%) kao i dionice avio kompanija

Osim izbornih rezultata, nastavljaju se dobre vijesti s tržišta rada gdje se nezaposlenost i dalje smanjuje pa je ista za mjesec listopad trenutno 6,9% dok su očekivanja  analitičara za istu bila 7,7%. Podsjetimo da je FED u lipnju ove godine projicirao pad nezaposlenosti do kraja godine na 9,3% čime su očekivanja trenutno uvelike nadmašena, te je to jedan od razloga porasta cijena dionica na Wall Streetu zadnjih tjedana. Tržište rada je jedan od bitnijih vanjskih faktora koji utječe na tržišta dionica, pa pogledajmo graf kretanja nezaposlenosti niže:

image
nezaposlenost
foto

Što nas čeka u dogledno vrijeme? Svakako treba vidjeti prve poteze i novoizabrane nove članove administracije novog predsjednika.

Kratkoročno gledano odnosi s Kinom će svakako biti pod povećalom, kao i odnosi s EU i općenito situacijom oko trgovinskih ratova i sporazuma. Ono što se čeka je i 2. krug izbora za dva mjesta u Senatu u gore spomenutoj saveznoj državi Georgiji, izbori se održavaju 05. siječnja 2021. godine. Iznimno bitan događaj bit će i daljnji rezultati 3. faze studija oko cjepiva za Covid-19 te sve ostale vijesti oko cjepiva.

Dugoročno gledano cijene dionica će opet ponajviše ovisiti o poslovanju i zaradama kompanija, a kao što možemo zaključiti iz slike niže, dugoročno je nebitno tko je izabrani predsjednik, S&P500 i većina dionica iz njegovog sastava na dulje staze ostvaruje konstantan - rast.

Što se zarada tiče trenutna situacija se čini pozitivnom za većinu kompanija iz sastava indexa S&P500. Po projekcijama Yardeni Research Inc. trenutne projekcije analitičara su takve da se očekuje povećanje zarada kompanija iz sastava S&P500 indexa u 2021. godinu za 25% na godišnjoj razini, te još dodatnih 14,5% za 2022. godinu.

image
graf
foto

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER): 

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom

16. travanj 2024 20:45