Svijet
StoryEditor

NASA postavlja 4G sustav na Mjesec, cilj je vratiti ljude na prirodni satelit do 2024.

19. Listopad 2020.
NASA mjesec

Američka svemirska agencija NASA odabrala je Nokiu za partnera u postavljanju komunikacijskog sustava na Mjesecu, kao jednog od preduvjeta održivoga ljudskog prisustva na Zemljinom satelitu.

Prema ugovoru s NASA-om, Nokia bi izgradila prvi 4G komunikacijski sustav u svemiru do 2022. godine čime bi otvorila vrata održivoj ljudskoj prisutnosti na Mjesečevoj površini.

Cilj NASA-ine misije je vratiti ljude na mjesec do 2024. te izgraditi dugoročnu ljudsku prisutnost i naselja u sklopu Artemis programa.

Nokia Bell Labs surađuje s američkom kompanijom Intuitive Machines s ciljem integriranja te revolucionarne mreže u njezinu letjelicu namijenjenu slijetanju na Mjesec te dostavu na mjesečevu površinu.

Mreža će se samokonfigurirati nakon dostavljanja i uspostaviti prvi LTE komunikacijski sustav na Mjesecu, stoji u priopćenju finske kompanije.

Očekuje se da će mreža pružiti ključne komunikacijske mogućnosti za mnoge razne vrste prijenosa podataka, uključujući upravljanje i kontrolu, daljinsko upravljanje lunarnim roverima, navigaciju u stvarnom vremenu i prijenos videozapisa visoke razlučivosti.

13. travanj 2024 22:24