Svijet
StoryEditor

Navodni tvorac bitcoina dobio veliki sudski spor i sačuvao desetke milijardi dolara

07. Prosinac 2021.
statua Satosi Nakamoto

Čovjek koji je tvrdio da je izumitelj bitcoina upravo je dobio veliki sudski spor u SAD-u, koji ga je spasio od toga da bivšem poslovnom partneru plati desetke milijardi dolara u kriptovalutama.

Australski informatičar Craig Wright implicirao je u blogu iz 2016. da je on Satoshi Nakamoto, ili pseudonim koji koristi osoba ili osobe koje su razvile bitcoin, no bez obzira na njegove tvrdnje kripto zajednica je ostala skeptična po tom pitanju, prvenstveno zbog toga što Wright nije premjestio niti jedan od ranih bitcoina za koje se pretpostavlja da ih je rudario Satoshi.

U ponedjeljak je Wright pobijedio u građanskom postupku u Miamiju koji ga je sukobio s obitelji njegovog pokojnog poslovnog partnera i stručnjaka za računalnu forenziku, Davida Kleimana. U igri je bila polovica od 1,1 milijun bitcoina koje je rudario i držao Satoshi, koji danas vrijede oko 54 milijuna dolara.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Kleiman bio sukreator bitcoina, uz Wrighta, dajući mu pravo na polovicu Satoshijeva pretpostavljenog bogatstva no savezni sud u West Palm Beachu stao je na stranu Wrighta. Međutim, Wrightu je naloženo da plati 100 milijuna dolara kompenzacijske štete zbog kršenja prava intelektualnog vlasništva u vezi s W&K Info Defense Research LLC, zajedničkim pothvatom dvojice muškaraca.

-  Izuzetno smo zadovoljni što je naš klijent, W&K Information Defense Research LLC, osvojio sto milijuna dolara jer je Craig Wright neopravdano uzeo imovinu povezanu s bitcoinima od W&K-a -  rekao je savjetnik za W&K dok je sam Weight u videu na svom Twitteru podržao ovaj ishod kao potpuno opravdan.

Misterij Satoshija Nakamota

Misterij oko stvaranja bitcoina uvelike je utjecao na to zašto je ovo suđenje privuklo toliku pozornost.

Godine 2008., baš kad je financijska kriza zavladala u SAD-u, Satoshi Nakamoto objavio je bijelu knjigu na devet stranica s detaljima o viziji bitcoina – “peer-to-peer elektroničkog gotovinskog sustava” koji će funkcionirati izvan dosega vlada. Nekoliko mjeseci kasnije, Nakamoto je objavio softver koji je korisnicima omogućio rudarenje kriptovalute.

U ranim danima bitcoina, bilo ga je moguće rudariti na kućnom računalu. U to vrijeme, rudarenje jednog bloka donosilo je nagradu od 50 bitcoina. Danas proces zahtijeva specijaliziranu opremu, a zahvaljujući antiinflatornoj mjeri uklopljenoj u kod, nagrada za blok je smanjena na 6,25 bitcoina.

Nakamoto, koji bi mogao biti jedna osoba ili konzorcij kodera, ostao je na sceni do 2011. godine, nakon čega je iznenada napustio projekt nakon što je e-mailom kolegi developeru rekao da su "prešli na druge stvari". Prije nego što je nestao, vjeruje se da je taj zagonetni kreator izrudario čak 1,1 milijun bitcoina.

25. travanj 2024 01:36