Svijet
StoryEditor

NEPOŠTENE TRGOVINSKE PRAKSE - EU ima bolju mogućnost odgovora na kršenje trgovinskih sporazuma

20. Veljača 2021.
Trgovinafoto Shutterstock
Nova pravila osnažuju EU da djeluje u zaštiti svojih interesa unutar STO-a, ali i u sklopu bilateralnih sporazuma kad se blokira mehanizam za rješavanje sporova usprkos Unijinoj želji da se spor riješi uspostavljenim procedurama

A koliko od nove šefice STO-a očekuje Europska unija najbolje pokazuje vijest da su na snagu stupila nova pravila usmjerena prema efikasnijoj zaštiti europskih trgovinskih interesa. Kako stoji u priopćenju Komisije, revidirana Uredba o ostvarivanju prava Unije na primjenu i provedbu međunarodnih trgovinskih pravila omogućuje Uniji širi manevarski prostor u pogledu trgovine.

Nova pravila tako osnažuju EU da djeluje u zaštiti svojih interesa unutar STO-a, ali i u sklopu bilateralnih sporazuma kad se blokira mehanizam za rješavanje sporova usprkos Unijinoj najboljoj želji da se spor riješi uspostavljenim procedurama (postojeća pravila omogućavala su samo djelovanje nakon završetka procedure), i proširuju raspon mogućih protumjera na područje usluga i određenih aspekata intelektualnih prava vezanih uz trgovinu (prijašnja pravila omogućavala su samo protumjere u području dobara).

Brzo djelovanje

U skladu s Političkim smjernicama predsjednice Komisije Ursule von der Leyen, Komisija je ojačala raspon alata s fokusom na poštovanje pravila i provođenje europskih trgovinskih ugovora. Osigurati provođenje preuzetih obveza dogovorenih s trgovinskim partnerima ključno je pitanje za ovu Komisiju i zato EU jača usmjerenost na provođenje obveza koje su partneri preuzeli u okviru multilateralnih, regionalnih i bilateralnih trgovinskih sporazuma.

– Europska unija mora biti sposobna braniti se protiv nepoštenih trgovinskih praksi. Ova nova pravila pomoći će zaštititi nas od onih koji pokušavaju iskoristiti našu otvorenost. Nastavljamo raditi na reformiranju i dobrom funkcioniranju multilateralnih pravila s efikasnim sustavom za rješavanje sporova u njihovoj srži. Ali ne možemo si priuštiti biti bespomoćni u međuvremenu. Ove mjere omogućuju nam rezolutno i asertivno djelovanje – rekao je izvršni potpredsjednik Komisije i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis.

Efikasnija obrana

Ukratko, EU bi rado funkcionalan međunarodni mehanizam za reguliranje trgovine, ali dok čeka njegovu uspostavu odlučio je pobrinuti se za svoje interese nešto efikasnijim mehanizmima obrane. Riječ je ponajprije o reakciji na blokadu funkcioniranja mehanizma za rješavanje sporova unutar STO-a. S obzirom na to da se sporovi u takvim uvjetima ne mogu riješiti, promijenjena su europska pravila da bi EU mogao djelovati i bez formalnog završetka spora pred tim tijelom. 

Izmjene Uredbe - OVDJE
Infografika
Portal za prijavu trgovinskih barijera i kršenja pravila - OVDJE

20. travanj 2024 14:29