Svijet
StoryEditor

Neravnopravnost u pristupu cjepivu odražava se i u oporavku gospodarstva

02. Srpanj 2021.
Piše: Danica Gršković

Svjetsko gospodarstvo se nejednako oporavlja, a razlog tomu je nejednakost u pristupu cjepivima. Prema riječima glavne ekonomistice MMF-a Gite Gopinath, najproblematičniji je delta soj koji najviše ugrožava zemlje bez potrebne medicinske opreme, prenosi Hina.

Mnoge zemlje se i dalje teško nose s koronavirusom, posebno s dominantnim delta sojem koji prevladava nad ostalima. Zemlje poput Malezije, Tajlanda, Indonezije i Australije uvode dodatna ograničenja za suzbijanje zaraze. Gopinath je izjavila da je ’najveći problem osigurati ravnopravnu procjepljenost ljudi u svijetu’.

Također, problem je i u nedostatku opreme za testiranje i osobnu zaštitu koja najugroženijim zemljama može biti od pomoći u preživljavanju idućeg vala zaraze. MMF očekuje da će svjetsko gospodarstvo ove godine snažno porasti, nakon što je prošle godine zabilježilo najveći pad od Drugog svjetskog rata. Slabije razvijene zemlje bilježit će manji oporavak, a bolje razvijene veći oporavak gospodarstva.  

Glavna ekonomistica Svjetske banke Carmen Reinhart istaknula je da je pandemija produbila svjetske probleme poput siromaštva, dugova i pristupa hrani.

Upozorila je i da neujednačen oporavak svjetskog gospodarstva prati naglo jačanje inflatornih pritisaka u mnogim zemljama.

Na tržištu ulagači pozorno prate kretanje inflacije, osobito u SAD-u gdje postoji mogućnost da monetarne institucije ubrzaju proces ukidanja novčane potpore gospodarstvu.

Kako prenosi Glas Istre, delta soj predstavlja problem i za hrvatski turizam. Osim Hrvatske, probleme ovih dana imaju i Španjolska te Italija gdje je više slučajeva zaraze delta sojem, pogotovo među mladim ljudima i onima koji su primili samo jednu dozu cjepiva.

19. travanj 2024 04:11