Svijet
StoryEditor

NFT-ovi doživjeli rekordnu prodaju u 2021. godini, no rast polako usporava

11. Siječanj 2022.

Zbog eksplozije popularnosti kripto imovine, prodaja nezamjenjivih tokena (NFT-a) dosegla je gotovo 25 milijardi dolara u 2021. godini, pokazuju to podatci alata za praćenje tržišta DappRadar. Međutim, isti alat pokazuje i da je bilo znakova usporavanja rasta popularnosti NFT-ova krajem godine.

Naime, kako prenosi Reuters, cijene nekih nezamjenjivih tokena, kripto imovine koja predstavlja digitalnu stavku poput slike, videozapisa ili čak zemljišta u virtualnim svjetovima (metaverzumu), prošle su godine porasle toliko brzo da su ih investitori čak i unovčavali zbog brzog profita. NFT-ovi koji predstavljaju jednostavne crteže tako su se prodavali za milijune dolara, a umjetničko djelo 'Prvih 5000 dana' digitalnog autora Beeple, koje predstavlja kompilaciju slika iz prvih 5000 dana tog umjetnika, uprihodilo je rekordnih 69,3 milijuna dolara. No iako je najskuplja poznata prodaja NFT-a iznosila 69,3 milijuna dolara, uobičajeni raspon cijena NFT-a je od 100 do 1000 dolara, prema podatcima NonFungible.com. U međuvremenu, neki od vodećih svjetskih brendova, uključujući Coca Colu i Gucci, također su prodali svoje NFT-ove.

image

Beepleov NFT 'Prvih 5000 dana'

Opseg prodaje NFT-a iznosio je 24,9 milijardi dolara u 2021., u usporedbi sa samo 94,9 milijuna dolara godinu prije, objavio je DappRadar u ponedjeljak, koji prikuplja podatke u deset različitih blockchaina koji se koriste za bilježenje tko je vlasnik NFT-a. Oko 28,6 milijuna digitalnih novčanika također je trgovalo NFT-ovima 2021., u odnosu na nekih 545.000 u 2020. godini. Međutim, procjene o prodaji NFT-ova od različitih izvora podataka se razlikuju, ovisno o tome što je u njih ubrojeno.

Transakcije koje se odvijaju 'off-chain', kao što je velika prodaja NFT umjetnina u aukcijskim kućama, često nisu navedene u tim podatcima. Iz CryptoSlama, gdje se, primjerice, također prati više blockchaina, kažu da je ukupni iznos prodaje NFT-a u 2021. godini iznosio 18,3 milijarde dolara. NonFungible.com, koji prati samo ethereum blockchain, procijenio je prodaju NFT-ova u 2021. godini na 15,7 milijardi dolara.

Budućnost vlasništva?

Usporedbe radi, to znači da je novac potrošen na NFT-ove 2021. godine otprilike jednak iznosu koji je obećan na COP26 za pomoć zemljama u postupnom ukidanju korištenja ugljena ili financiranju koje je Svjetska banka stavila na raspolaganje za kupnju i implementaciju cjepiva protiv COVID-19.

Prodaja NFT-ova dosegla je vrhunac u kolovozu prošle godine, a zatim je pala u rujnu, listopadu i studenom te ponovno porasla u prosincu, pokazali su podaci najvećeg NFT tržišta OpenSea. Čini se da te fluktacije nisu povezane s promjenama cijena kriptovaluta (koje se često koriste za kupnju NFT-ova), budući da su bitcoin i ethereum zabilježili porast u razdoblju od rujna do studenog prošle godine.

Uz to su cijene najtraženijih NFT-ova bile vrlo volatilne. Prosječna prodajna cijena CryptoPunk slike porasla je s oko 100.000 dolara u srpnju na gotovo 500.000 dolara u studenom, a do prosinca je pala na oko 350.000 dolara, pokazuju podatci CryptoSlama.

I dok neki vide NFT kao budućnost vlasništva u online svijetu te kupnju NFT-a kao glas povjerenja u razvoj weba 3.0 ili metaverzuma, drugi su zbunjeni zašto se toliko novca troši na stavke koje fizički niti ne postoje. Istraživanje objavljeno u časopisu Nature pokazalo je da 85 posto svih NFT transakcija provodi samo 10 posto trgovaca.

16. travanj 2024 07:59