Svijet
StoryEditor

NFT prvijenac Rossa Ulbrichta prodan je za 6,2 milijuna dolara na aukciji

10. Prosinac 2021.

Nakon što je najavio pokretanje svoje NFT aukcije 'Genesis Collection', Ross Ulbricht, osnivač dark web tržišta Silk Road, prodao je svoju prvu NFT kolekciju za 1,446 Ethera (6,2 milijuna dolara).

Aukcija je započela u Art Basel Miamiju preko platforme SuperRare. FreeRossDAO, decentralizirana autonomna organizacija osnovana kako bi pomogla osloboditi Ulbrichta od zatvora, zaslužna je za konačnu pobjedničku ponudu. Na internetskoj stranici FreeRossDAO navodi se da DAO ima za cilj 'unaprijediti reformu zatvora' i podijeliti Rossov rad sa svijetom i dati svima jedinstvenu priliku da posjeduju dio.

Prvi prodani NFT, nazvan 'Perspective', nacrtan je u zatvoru pomoću grafitne olovke i dio je 10-dijelne zbirke spisa i umjetničkih djela koje je Ulbrict izradio tijekom cijelog njegovog života. Zbirka sadrži i animirani video koji je napravio audiovizualni umjetnik Levitate uz Ulbrichtov glas o vremenu koje je proveo u zatvoru.

Sav prihod prikupljen iz zbirke 'Genesis' ići će za fond Art4Giving, zakladu koju je osnovao FreeRossDao kao pravna osoba s čime se žele financirati novih pravni postupci i podići svijest, ističu iz organizacije.

FreeRossDAO planira frakcionirati (raspodijeliti) NFT u ROSS upravljačke tokene i distribuirati ih proporcionalno u zamjenu za donatorske doprinose. Vlasnici ROSS tokena moći će glasovati o prijedlozima i sudjelovati u smjernicama FreeRossDAO-a.

Ulbrichtov NFT svrstava se među najveće prodaje u posljednjih sedam dana, koliko bilježi web stranica NonFungible.

23. travanj 2024 14:55