24. studeni 2021.

Njemačka dobila prvi VC fond isključivo za ‘ženske‘ startupove

Osnivačice startupa teže dolaze do kapitala iz VC fondova

   

Ovog se tjedna dogodilo nešto što bi se moglo upisati u anale ženskog poduzetništva, doduše u Njemačkoj. Tamo je osnovan prvi fond rizičnog kapitala koji će podršku pružiti isključivo ženama, osnivačicama startupa. Iza tog 'ženskog' fonda Auxxo teškog 15 milijuna dolara stoje možda i najpoznatije njemačke poslovne anđelice Gesa Miczaika, Bettine Schmitz Fabiola Hochkirchen, a čak 60 posto investora fonda čine, vjerojatno ste pogodili, žene.

Među njima su neka poznata imena iz svijeta startupa i VC-ova kao što su Verena Pausder, Tina Müller, Emma Tracey i Simone Menne, a investitori su i fondovi HV Capital, Cherry Ventures, direktor Union Square Venturesa Albert Wenger i njegova supruga te američka poduzetnica Susan Danziger.

- Bilo nam je važno privući mnogo investitorica. Samo sa ženama investitorima u fondovim rizičnog kapitala osnivačice će osigurati dovoljno kapitala - istaknula je za Sifted.eu Miczaika, četrdesetogodišnja ekonomistica koja je sa svojim partnericama-anđelicama, investicijsku tvrtku Auxxo osnovala prije dvije godine. Dosad je više od sedamdeset posto Auxxovih investicija otišlo startupovima koji imaju barem jednu ženu u upravljačkom timu.

Auxxo Female Catalyst fond uložit će u minimalno 25 europskih startupova, neovisno o tome jesu li već u seed fazi ili još nisu. U fondu se pripremaju čekovi od 100 do 600 tisuća eura za tri do pet posto udjela u kompaniji, a uvjet za financiranje bit će da žene imaju barem 20 posto osnivačkog udjela

Premda se u posljednjem desetljeću mnogo radilo na podizanju svijesti o ravnopravnosti i izdašnijem financiranju ženskog poduzetništva, nije došlo do većih napredaka. U Europi su 'ženski startupovi' od 2017. godine dobili svega 1,3 posto od ukupno dodijeljenih sredstava iz fondova rizičnog kapitala.

Auxxo priželjkuje svojim djelovanjem uljepšati te statistike i pomoći povezati žene poduzetnice s etabliranim VC fondovima. 

- Vidimo se kao most između tradicionalnog svijeta rizičnog kapitala i osnivačica. Mi smo specijalna jedinica za žene osnovačice koja će im pružati podršku da među ostalim startupovima pronađu svoj put do VC arene - izjavila je Schmitz. 

Auxxo se novim VC fondom priključio malobrojnom društvancu fondova koji podupiru isključivo žensko poduzetništvo. Njemu su se već ove godine pridružili francuski fond WinEquity koji podupire osnivačice u ranim fazama, nizozemski fond Borski 'težak 40 milijuna eura i britanski Pink Salt Ventures za pre-seed investicije.

Lider već 11 godina svojim izborom deset najmoćnijih, listom 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa te konferencijom Žene u biznisu daje podršku svim ženama koje tek krče ili su prokrčile svoj put u poslovnom svijetu i probile stakleni strop. Ne propustite ovogodišnje inspirativno druženje s najmoćnijim ženama hrvatskog biznisa koje će se održati 2. prosinca na Zagrebačkom velesajmu.