25. kolovoz 2020.

Njemačka i Norveška su u recesiji! Njemačko gospodarstvo je potonulo najviše u posljednjih 50 godina.

njemačko gospodarstvo recesija   

Njemačko gospodarstvo smanjilo se u drugom tromjesečju rekordnih 9,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca zbog naglog pada osobne i potrošnje kompanija i u vrijeme pandemije Covida-19, izvijestio je u utorak statistički ured. Pad je puno dublji nego u vrijeme vrijeme financijske krize prije nešto više od deset godina i najveći otkako je Njemačka 1970. godine počeka objavljivati kvartalne podatke, bilježe u Destatisu.

Nova procjena pokazuje ipak nešto blaži pad njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju no što su statističari izračunali u srpnju, utvrdivši da su aktivnosti pale 10,1 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca aktivnosti su na tromjesečnoj razini pale dva posto, što znači da je Njemačka u recesiji.

Osobna potrošnja potonula je u razdoblju od travnja do lipnja 10,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kapitalna ulaganja 19,6 a izvoz 20,3 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci njemačkog statističkog ureda. Jedina svijetla točka bila je državna potrošnja, koja je na kvartalnoj razini porasla 1,5 posto, zahvaljujući vladinim mjerama potpore u vrijeme koronakrize, priopćio je ured.

Njemački parlament suspendirao je zabranu zaduživanja u ovoj godini kako bi vlada mogla financirati mjere ublažavanja krize i fiskalne poticaje. Njemačka se zadužila za rekordnih 217,8 milijardi eura, navodi Reuters. Zbog tog je zaokreta Njemačka u prvoj polovini godine zabilježila proračunski deficit od 51,6 milijardi eura, objavio je Destatis u odvojenom priopćenju. Iskazan udjelom u BDP-u, deficit iznosi 3,2 posto BDP-a, prema maastriškim kriterijima.

Središnja banka očekuje da će osobna potrošnja dovesti do snažnog oporavka gospodarstva u trećem tromjesečju, koje ipak neće dosegnuti pretpandemijsku razinu prije 2022. godine.

Njemačke kompanije optimističnije u kolovozu

Optimizam se nazire i u očekivanjima čelnika njemačkih kompanija u kolovozu, pokazuje izvješće ekonomskog instituta Ifo, potaknuvši nadu da se kompanije u najvećem europskom gospodarstvu oporavljaju od šoka koronakrize. Ifov indeks poslovne klime porastao je u kolovozu na 92,6 bodova, sa srpanjska revidirana 90,4 boda.

„Njemačko je gospodarstvo na putu oporavka“, zaključio je predsjednik Ifoa Clemens Fuest, ističući da kompanije bolje ocjenjuju i trenutnu poslovnu situaciju no što je bio slučaj u kolovozu. Tako je indeks koji iskazuje njihovu ocjenu trenutnog stanja porastao na 87,9 bodova, sa srpanjskih 84,5 bodova. Ekonomist Ifoa Klaus Wohlrabe procjenjuje da će njemačko gospodarstvo u trećem tromjesečju porasti gotovo sedam posto.

"Oporavak je još krhak, još nismo dosegnuli pretkriznu razinu", kazao je Wohlrabe za Reuters, naglašavajući da skok broja novozaraženih u posljednje vrijeme naglašava rizik novog vala epidemije koronavirusa, koja bi mogla omesti oporavak.

I Norveška u problemu

Norveški bruto domaći proizvod zabilježio je u drugom tromjesečju najveći pad otkada je statistički ured počeo objavljivati podatke, odražavajući posljedice mjera obuzdavanja koronavirusa. Kada se isključi proizvodnja nafte i plina, gospodarstvo je u razdoblju od travnja do lipnja palo 6,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je SSB.

"Pad norveškog gospodarstva u drugom tromjesečju najveći je u povijesti. Tromjesečni nacionalni izračuni dostupni su od 1978. godine“, podsjeća statistički ured. BDP je pao i u prva tri ovogodišnja mjeseca, i to 2,2 posto, što znači da je Norveška u recesiji.

Pad noveškog BDP-a u drugom tromjesečju znatno je blaži nego u eurozoni gdje su aktivnosti potonule 12,1 posto. Dublji je pak nego u susjednoj Finskoj čije je gospodarstvo palo "samo" 3,2 posto. Švedska je pak prošla nešto lošije, s padom aktivnosti za 8,6 posto. Norveška je vlada 12. ožujka zatvorila širok spektar javnih i privatnih institucija, uvodeći građanima stroga ograničenja kako bi stavila pod kontrolu epidemiju Covida 19.

Potom su počeli postupno ublažavati ograničenja, što je omogućilo djelomični oporavak gospodarstva, iskazan u rastu aktivnost u lipnju za 3,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, navodi Reuters.