Svijet
StoryEditor

Njemački BaFin: Security tokeni nisu vrijednosni papiri, no ako se s njima trguje, vrijede druga pravila

04. Ožujak 2020.
njemačka kriptovaluta
Piše:
piše FIMA Plus
[email protected]

Njemačko financijsko nadzorno tijelo (BaFin) izdalo je novo priopćenje u kojem je detaljno opisano kako postupati s kriptovalutama na temelju novih zakona izdanih za 2020. Upute su predstavljene kao BaFinova interpretacija novog zakona njemačkog zakonodavnog tijela.

Priopćenje objavljeno 2. ožujka "određuje nove regulatorne standarde" kojih će se tvrtke morati pridržavati žele li pružiti skrbničke usluge za kriptovalute. Ti se standardi smatraju kao opći uvjet koji se odnose na sve tvrtke koje drže kriptovalute za klijente, uključujući burze, financijske usluge ili banke.

Nova kripto uredba predstavljena 1. siječnja 2020. bila je dio šire inicijative za usklađivanje njemačkog zakona s Petom direktivom Europske unije o sprječavanju pranja novca (5AMLD). Poduzeća koja se bave kriptovalutama sada se smatraju pružateljima financijskih usluga prema njemačkom Zakonu o bankama, a potrebno im je BaFinovo odobrenje.

Svijetle točke odredbe

U priopćenju je pojašnjeno nekoliko aspekata kripto-regulacije koji su prethodno bili nedefinirani. Budući da se kriptovalute prethodno nisu smatrale obračunskim jedinicama, tvrtke koje se bave kriptovalutama nisu se smatrale pružateljima financijskih usluga.

BaFin je tako stvorio širu definiciju kripto-imovine koja također pojašnjava razliku između tokena koji se koriste za plaćanje i razmjenu te security tokena.

Istaknuto je da se security tokeni ne smatraju vrijednosnim papirima u sklopu njemačkog Zakona o depozitima. Međutim, ako su prenosivi i njima se može trgovati, po tom su pitanju regulirani Uredbom o prospektu EU-a.

Pohranjivanje security tokena ipak je složeniji problem, jer tvrtke koje nemaju dozvolu za pohranu generičkih vrijednosnih papira u određenim okolnostima to mogu učiniti sa security tokenima.

Naposljetku je pojašnjeno tko može pohraniti kriptovalute, vrlo općenitom definicijom koja bi se mogla primijeniti na većinu poduzeća. U priopćenju je objašnjeno tko može dobiti BaFin-ovu autorizaciju:

‘Svi koji žele obavljati bankarske poslove ili pružati financijske usluge u Njemačkoj na profesionalnoj osnovi ili nuditi bilo kakve poslove usko vezane za trgovanje.‘

26. travanj 2024 19:03