Svijet
StoryEditor

Njemački regulator za tržišno natjecanje pojačat će nadzor nad Googleom

05. Siječanj 2022.

Njemački regulator za tržišno natjecanje izvijestio je u srijedu da će Google podvrgnuti pojačanom nadzoru zbog iznimno važne pozicije koja utječe na niz tržišta, a pod povećalom su i Amazon, Apple i Meta.

Googleov vlasnik Alphabet ispunjava kriterije za provjeru, prema proširenim nadzornim ovlastima za regulaciju velikih internetskih tvrtki, utvrdio je regulator.

- Savezni ured za kartele sada se može uhvatiti u koštac s konkretnim oblicima ponašanja koji štete konkurenciji. Već smo počeli intenzivnije proučavati Googleovu obradu osobnih podataka, kao i onu Google News Showcasea - rekao je predsjednik ureda Andreas Mundt.

Google nudi čitavu lepezu internetskih usluga i softverskih proizvoda, uključujući tražilicu, karte i usluge navigacije, video-uslugu Youtube, browser Chrome, mobilni operativni sustav Android, trgovinu aplikacija Play Store i uslugu elektronske pošte Gmail, podsjeća regulator

Kompanija ih najvećim dijelom nudi besplatno, a financira se prihodima od oglašavanja. Tome valja dodati i prodaju oglasnog prostora drugim tvrtkama i uslugu praćenja ponašanja korisnika, ističu regulatori.

Google je zato iznimno važan za tržišno natjecanje i moćan, što mu otvara veliki prostor za zloupotrebu, tumače u uredu odluku o pojačanom nadzoru američkog diva.

Pojačani regulatorni nadzor trajat će pet godina, dodaju. 

Ured analizira i druge kompanije, uključujući Amazon, Apple i Facebookovu vlasnicu Metu, dodao je Mundt.

Glasnogovornica Googlea izjavila je da su uvjereni da posluju u skladu s njemačkim propisima. 

- Ako se pokaže da su izmjene nužne, nastavit ćemo konstruktivnu suradnju sa Saveznim uredom za kartele kako bismo pronašli rješenja koja će građanima i kompanijama u Njemačkoj omogućiti da i dalje koriste naše proizvode kako im odgovara - rekla je glasnogovornica.

Googleova upotreba osobnih podataka pod povećalom je od svibnja prošle godine, a u lipnju ured je odlučio proučiti i i odabir vijesti ponuđenih u okviru Google News Showcasea, ističe Reuters.

16. travanj 2024 20:37