Svijet
StoryEditor

Nostalgični Makedonac i električni Yugo

10. Listopad 2021.

Yugo je bio automobil koji su svi voljeli mrziti. Proizvodnja popularnog Yugića započela je 1980. godine i nije prošlo mnogo vremena prije nego što su ga proglasili najgorim automobilom na svijetu. Ta titula uvela je Yugića i u mnoge viceve, pa se često moglo čuti da se Yugo na vrhu brda zove čudo ili da svi vlasnici Yugića idu u raj, jer su u paklu već bili, ili da grijači na stražnjim staklima služe samo da se ne smrznu ruke kada ga gurate.

No, bez obzira na 'sprdanje' s tim malenim automobilom on je i dalje mnogima ostao u lijepom sjećanju. A jedan od takvih je i Makedonac Dejan Hristov, dizajner koji je napravio render za budućega električnog Yuga. Njegov koncept pojavio se u mnogim svjetskim medijima, a veliki je domet imao i u regiji.

Reinkarnacija Yugića zamišljena je u električnom izdanju s nižom cijenom prema uzoru na svoga kultnog brata. Hristov kaže da je dizajnirao novog Yugića iz hobija te da nije povezan s originalnom tvrtkom, ali da bi rado taj projekt ostvario, pa spominje i Rimac Automobile kao moguće partnere. No, nije se zadržao samo na Rimcu, Hristov kaže da bi surađivao i s drugima poput Renaulta, Dacie ili nekim od kineskih proizvođača. Ponuda je na stolu i potreban je još samo jedan nostalgičar na položaju da uskoro dobijemo električnog Yuga, koji se na vrhu brda neće zvati čudo. 

18. travanj 2024 05:49