Svijet
StoryEditor

Nova dilema - Može li se bitcoin usporediti sa zlatom?

23. Kolovoz 2021.
digitalno zlato
Piše: Lovro Banfić, Exante

Kako bitcoin nastavlja svoj streloviti uspon i 2021. je prošao granicu tržišne kapitalizacije od bilijun dolara, sve više ulagača procjenjuje dugogodišnju usporedbu između poznate kriptovalute i jednako poznate klase imovine: zlata.

Prema stručnjacima, obje imovine često se percipiraju kao načini za diverzifikaciju portfelja ili kao zaštita od inflacije nacionalnih valuta uzrokovane neodrživim fiskalnim i monetarnim politikama.

Ipak, donedavno se rijetko moglo vidjeti kako analitičari s Wall Streeta, izvršni direktori ili etablirani ulagači ozbiljno uspoređuju ove dvije imovine. Bitcoin, koji se obično naziva digitalnim zlatom, povijesno se smatrao rizičnim spekulativnim ulaganjem za one koji žele kratkoročno profitirati. Zlato se u međuvremenu oduvijek smatralo imovinom sigurnog utočišta.

Brz uspon bitcoina, 2021. godine, na preko 60 000 dolara, podržan novim ulaganjima iz Tesle i drugih institucionalnih naziva, doveo je pojedince do pitanja jesu li stare pretpostavke o ovoj imovini točne.

U tekstu su izdvojena neka mišljenja stručnjaka:

- Moj glas ide za zlato jer ono ima tisuće godina povijesnog zapisa kao skladište vrijednosti, ima petinu nestabilnosti bitcoina i ne suočava se s istim rizikom konkurencije. Dan kada će kraljica Elizabeta istrgovati pet funti zlata u njezinoj kruni za kripto je dan kad ću promijeniti kurs - istaknuo je David Rosenberg iz Rosenberg Research, bivši glavni ekonomist i strateg za Merrill Lynch Canada i Merrill Lynch u New Yorku.

- Zlato i srebro bili su skladišta vrijednosti i sredstva razmjene najmanje 4 tisućljeća u svakoj civilizaciji u svakom kutku svijeta. Imaju neusporedivu pristupačnost ljudima svih ekonomskih položaja i tehnološkog znanja. Zlato je vrhunska valuta središnje banke, dok srebro naroda. Ima mjesta i za kriptovalute budući da je njihova digitalna priroda temeljna razlika od zlata i srebra. Ali ta karakteristika također osigurava da kriptovalute nikada neće zamijeniti zlato i srebro te će u konačnici poboljšati vrijednost metala - rekao je Phil Baker, predsjednik i izvršni direktor, Hecla Mining Company.

- Jedna od pretpostavki na kojima se temelji porast cijene bitcoina je njegova ograničena ponuda, ali je ponuda kriptovaluta, u cjelini, teoretski neograničena. Neki su veličali bitcoin kao portfelj za diverzifikaciju, ali do sada je pokazivao veće korelacije s dionicama od zlata, osobito tijekom razdoblja stresa na tržištu dionica kada diverzifikacija nastoji dodati najveću vrijednost - objasnio je Michael Reynolds, referent za strategiju ulaganja u Glenmedeu.

- Na temelju putanje digitalnog zlata i globalnih slučajeva korištenja, vjerujemo da će bitcoin u budućnosti biti glavna klasa imovine. Iako zlato ima jasnu vrijednost i sigurnost, uzlazni trend bitcoina zapanjujući je, pogotovo ako će biti na istoj razini tijekom sljedećeg desetljeća - smatra Daniel Ives, generalni direktor i viši analitičar u istraživanju udjela u tvrtki Wedbush Securities.

- Zlato je, bez pogovora, standard ako želite mjeriti kupovnu moć kroz tisućljeća. Likvidnost zlata je bila dosljedna tijekom vremena. Zlato je ono što definira X osi kupovne moći tijekom vremena. Dok bitcoin, opisivan kroz iste kvalitete kao i zlato, ima dodatni atribut težnje. S druge strane izgleda da cijena bitcoina posjeduje potencijal da se poveća višestruko. Za cijenu zlata nitko ne očekuje da će ubrzo višestruko povećati. Količina bitcoina je također konačna, za razliku od zlata. Nikakvo povećanje potražnje ne može promijeniti to. Nema elastičnosti - objasnio je JP Thierot, izvršni direktor Upholda, platforme za digitalni novac.

- Vjerojatno bih odabrao bitcoin, ali zašto ne jedno i drugo? Zlato i bitcoin imaju vrlo sličan aspekt u portfelju. Dodao bih zlato kao diverzifikator. Dodao bih bitcoin kao diverzifikator. Diverzifikacija je zaštita. Bitcoin je zaštita od gubitka novca zbog nečeg stabilnog - rekao je Mike Venuto, voditelj portfelja Amplify Transformational Data Sharing ETF-a, ETF-a od milijardu dolara.

Više informacija o EXANTE platformi trgovanja koja pokriva pokriva preko 300000 financijskih instrumenata, 200 fondova od kojih 20+ kripto fonda, DMA (direktan pristup) na više od 50 tržišta dostupno je na linku ovdje.

Iako su poduzeti svi napori da se provjeri točnost ovih podataka, EXT Ltd. (u daljnjem tekstu „EXANTE”) ne može prihvatiti nikakvu odgovornost ili odgovornost za oslanjanje bilo koje osobe na ovaj članak ili bilo koje informacije, mišljenja ili zaključke u ovom članku. Nalazi i stavovi izraženi u ovom članku ne odražavaju nužno stajališta EXANTE -a. Sve radnje poduzete na temelju informacija sadržanih u ovom članku strogo su na vlastitu odgovornost. EXANTE neće biti odgovoran za bilo kakav gubitak ili štetu u vezi s ovim člankom.

25. travanj 2024 09:10