Svijet
StoryEditor

Novi pothvati Robinhooda mogli bi stvoriti nezadovoljstvo sličnih kompanija

16. Srpanj 2021.
Robinhood app
Kada je Robinhood nedavno predao dokumentaciju prilikom prijave izlaska na burzu, iz platforme su otkrili i ponešto o svojim budućim planiranim kripto operacijama

Popularna aplikacija za brzo trgovanje prijavila je više od 11 milijardi dolara u bitcoinu i drugoj digitalnoj imovini za svoje klijente i otkrila kako je za čak 6 posto prihoda u prvom tromjesečju ove godine bio zaslužan dogecoin. U sljedećoj godini, Robinhood planira dopustiti kupcima mogućnost slanja kriptovaluta s platforme, baš kao što to dopuštaju kripto mjenjačnice.

Sve su to dobre vijesti za ljubitelje kriptovaluta, dijelom zato što Robinhood privlači nove korisnike u kripto prostor i to u značajnim količinama.

Ali postoji jedna tvrtka koja nije oduševljena Robinhoodovim kripto usponom, a to je Coinbase.

Coinbase je najpopularnija kripto mjenjačnica u SAD-u. Naravno, Binance je najveća svjetska kripto tvrtka, ali njihovi temeljni kupci su međunarodni korisnici ili profesionalni trgovci. Kraken se fokusira na institucije i profesionalne trgovce. Tu je i Gemini, mjenjačnica Winklevoss blizanaca, koja pokušava uzeti dio Coinbaseovog tržišta, ali zasad ostaje u podređenom položaju.

Robinhood već ima više od 18 milijuna korisnika s registriranim računima i sve više uvjerava mnoge da pokušaju s kriptovalutama (9,5 milijuna Robinhood korisnika trgovalo je kriptom u prvom tromjesečju). Štoviše, mnogi od tih korisnika dio su onoga što mediji poput Financial Timesa nazivaju  "maloprodajnom vojskom", legijom istomišljenika koji uživaju u memeovima i vole stavljati lude oklade na dionice poput GameStopa i AMC-a.

U međuvremenu, pojedini kontakti tvrde da tvrtka prelazi u višu brzinu s planovima za potpuni kripto novčanik koji bi također mogao poslužiti kao most u svijet DeFi-a, serije protokola i aplikacija za koje mnogi vjeruju da će formirati  budućnost financija. Izgradnja tih alata nije bezazlena, upravo zato mnoge tvrtke odlučuju outsourcati back-end svojih kripto operacija, ali Robinhood ima sredstava i znanja kako to izvesti.

A tu su i naknade. Coinbase i dalje naplaćuje maloprodajnim korisnicima prosječno oko 3 dolara po trgovini, misleći da je naknada dovoljno niska kako korisnici ne bi otišli s platforme. Robinhood je, s druge strane, izgradio model trgovanja bez naknada, što milijuni korisnika smatraju „normalnim“. Što  će se dogoditi ako Robinhood počne nuditi dodatne poticaje korisnicima Coinbasea, od kojih mnogi imaju Robinhood račune za trgovanjem dionica? Hoće li se odlučiti prebaciti svoje kriptovalute na Robinhood?

Coinbase, naravno, pozorno prati razvoj događaja u Robinhoodu, i neće stajati po strani, te „dobiti batine“ u vlastitoj igri. Jedan od najpoznatijih brendova u kripto prostoru uvodi rastući paket proizvoda, uključujući  NFT-ove i štedne račune visokog prinosa. Kako se tehnologija za trgovanjem dionicama na blockchainu poboljšava, vjerojatno će prijeći na Robinhoodov teritorij i ponuditi svojim kupcima pristup tradicionalnim dionicama, kao što su to učinili Binance i Bitpanda.

Ovo rastuće rivalstvo također bi moglo izazvati neke zanimljive saveze u kripto prostoru. Hoće li Robinhood sklopiti partnerstvo s kripto mjenjačnicom Gemini ili upraviteljom digitalne imovine Galaxy Digitalom, kako bi se direktno suprotstavtio Coinbaseu? Hoće li Coinbase kupiti ili uložiti u jednog od manjih Robinhoodovih konkurenata za trgovanje dionicama? Preostaje nam vidjeti.

U međuvremenu, dovoljno je napomenuti da Robinhood treba dodati na popis Coinbaseovih rivala poput Binancea i Krakena. Ili još zanimljivije, dodati ga na vrh tog popisa.

25. travanj 2024 18:23