Svijet
StoryEditor

Novom klimatskom kampanjom UEFA-e i Europska Komisija zabile autogol

19. Listopad 2021.
uefa uefa

UEFA i Europska komisija (EK) udružile su se za posljednji krug utakmica UEFA -inog klupskog natjecanja kako bi započele #EveryTrickCounts - novu kampanju podizanja svijesti  u kojoj se nogometne zvijezde  mobiliziraju protiv klimatskih promjena.

#EveryTrickCounts, dio je UEFA -inog programa Respect a reklamna kampanja će biti  emitirana na ovotjednim utakmicama Lige prvaka, Europske lige i Europske konferencijske lige u čak 57 zemalja.

- Ovo nije pitanje koje možemo ostaviti budućim generacijama. Moramo se udružiti i djelovati odmah  -  rekao je Luís Figo, bivši dobitnik Zlatne lopte i legenda portugalske reprezentacije.

U videu koji će se prikazivati na televiziji, društvenim mrežama i ekranima stadiona, četvorka će koristiti niz nogometnih trikova kako bi pokazali kako jednostavne promjene u našem svakodnevnom životu mogu napraviti veliku razliku u borbi protiv klimatskih promjena.

- Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojima se svijet danas suočava - rekla je veznjakinja Lyona i Francuske reprezentacije Delphine Cascarino

#EveryTrickCounts nalazi se u sveobuhvatnom programu Respect, koji objedinjuje sve UEFA-ine projekte društvene odgovornosti koji koriste nogomet za rješavanje ili pitanja zaštite okoliša i/ili ljudskih prava.

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e je rekao kako je poruka oglasa veoma jasna i jednostavna. 

- Za zaštitu klime potrebni su svi naši trikovi. Želimo da nam se svi pridruže i pokažu svoje. Pomažući komisiji da ovu poruku prenese milijunskoj publici, nogomet ima potencijal dramatično promijeniti razmišljanja o klimatskim promjenama što je  ključni prvi korak za uključivanje svih u stvaranje klimatski neutralnog gospodarstva – rekao je Čeferin.

I Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik za Europski zeleni dogovor izrazio je veliko zadovoljstvo s ovom kampanjom. 

- Da bismo nastavili uživati u svojoj omiljenoj igri, moramo timski pobijediti u borbi protiv klimatskih promjena. Oduševljen sam što su UEFA i Europska komisija započele ovu kampanju kako bi pomogli našim klimatskim ciljevima. Europskim zelenim dogovorom vršimo pritisak na velike, strukturne promjene potrebne kako bi naše gospodarstvo i društvo bili spremni za klimatski neutralnu budućnost. No nećemo uspjeti ako se svi ne pozabave problemom, poduzimajući male, pojedinačne korake, poput održivog odlaska na igralište ili stadion ili  recikliranja otpada iz poluvremenskih zalogaja. Izbacimo svoje loše navike, radi našeg planeta – naglasio je Timmermans.

Kontroverzni Greenwashing

Pokretanjem nove kampanje #EveryTrickCounts Europska komisija je željela iskoristiti široku rasprostranjenu ljubav prema nogometu, no čini se da je sve rezultiralo podsmjehom i oštrim optužbama za ‘greenwashing ‘. Inače, greenwashing je oblik marketinške ‘krafne‘ u kojem se zeleni PR i zeleni marketing koriste obmanjujuće kako bi se uvjerila javnost da su proizvodi, ciljevi i politike organizacije ekološki prihvatljivi, dok definicija Greenpeacea kaže da je to ‘čin varanja kupaca u pogledu ekološke odgovornosti tvrtke ili ekološke koristi njezinih proizvoda i usluga‘. Osim toga, Komisija je kritizirana zbog prebacivanja tereta ‘klimatskih promjena‘ na pojedince.

Pitanje troškova

Također, mnogi su potegnuli i pitanje troškova s obzirom na to da je za video izdvojeno nešto više od 700 tisuća eura, što je plaćeno iz proračuna Komisije za korporativne komunikacije. Također, kritičari kampanje kažu kako bi UEFA-u sam video mogao koštati dijela vjerodostojnosti s obzirom na to da im je jedan od glavnih sponzora jedan od najvećih emitera CO2 u povijesti – Gazprom.

Ako se svaki trik računa, UEFA bi vjerojatno trebala preispitati svoju odluku o partnerstvu s Gazpromom, zaključuju kritičari.

19. travanj 2024 21:34