Svijet
StoryEditor

Novoosnovana organizacija ConstitutionDAO u tjedan dana prikupila 45 milijuna dolara

20. Studeni 2021.

U samo tjedan dana, novoosnovana decentralizirana autonomna organizacija (DAO) poznata kao ConstitutionDAO prikupila je više od 45 milijuna dolara, ali nije uspjela u povijesnom pokušaju kupnje kopije američkog ustava u privatnom vlasništvu.

Sothebyev aukcionar Quig Bruning započeo je ponudu na 10 milijuna dolara. Ponuda je brzo skočila na 30 milijuna dolara i polako eskalirala do konačne ponude od 43.2 milijun dolara. Nažalost, DAO nije dao konačnu ponudu i drugi ponuđač dobio je kopiju Ustava.

Kripto promatrači, gledajući aukciju putem YouTubea, bili su zbunjeni oko toga tko je licitirao u ime DAO-a. Prva izvješća ukazivala su na uspjeh, ali je ConstitutionDAO ubrzo objavio priopćenje u kojem se navodi da nije pobijedio na natječaju.

ConstitutionDAO server na Discordu dobio je gotovo 20.000 članova u samo sedam dana, a broj donatora dosegao je preko 15.000. Od toga se 34 smatraju "temeljnim suradnicima“, a 13 je na web stranici DAO-a navedeno kao multisig entiteti, što znači da tih 13 osoba drži privatne ključeve prikupljenih sredstava i imali bi moć prebaciti sredstva u Sothebyeve ruke. Umjesto toga, DAO sada mora započeti proces povrata novca donatorima, umanjen za naknade za prijenos.

Prema web stranici ConstitutionDAO-a, svi pojedinci koji su donirali misiji DAO-a, bez obzira na status, dobit će token u zamjenu za njihovu donaciju. Upravljački tokeni trebali su se koristiti za glasovanje, što bi omogućilo svim donatorima ConstitutionDAO-a da glasuju o budućim potencijalnim pitanjima kao što je mjesto na kojem dokument treba smjestiti i sačuvati.

Kako bi zadovoljili Sothebyev KYC (know-your-customer) zahtjeve, 13 članova DAO-a postavilo je račun u partnerstvu s kripto mjenjačnicom FTX US. Budući da su sva sredstva DAO-a u Ethereumu,  mogli bi koristiti mjenjačnicu za pretvaranje svog Ethereuma u fiat i platiti Sotheby's putem bankovnog prijenosa.

Organizator DAO-a, Julian Weisser potvrdio je gubitak usred kaotične online zabave gledanja i na društvenim medijima, kao i na ConstitutionDAO Discordu, tijekom kojih su neka izvješća pokazala da je kripto grupa zapravo pobijedila.

- Nismo pobijedili na natječaju za kopiju američkog ustava. Iako ovo nije bio ishod kojem smo se nadali, večeras smo ipak ušli u povijest s ConstitutionDAO-om. Ovo je najveći crowdfund za fizički objekt kojeg smo svjesni- kripto ili fiat. Nevjerojatno smo zahvalni što smo to učinili zajedno sa svima vama i još uvijek smo u šoku što smo uopće došli ovako daleko - napisao je Weisser.

Tempo donacija ubrzao se uoči datuma aukcije. Prema Weisseru, DAO je imao 17.437 donatora, s medijanom veličine donacije od 206,26 dolara. Značajan postotak tih donacija došao je iz novčanika koji su prvi put inicijalizirani.

Gledajući unaprijed, skupina će početi obrađivati povrat novca, umanjen za troškove transakcija na Ethereum mreži.

U svjetlu neuspjeha, sposobnost ConstitutionDAO-a da brzo i efikasno prikupi ogromnu zajednicu i privuče nacionalni interes pokazala se vrlo impresivnim postignućem.

23. travanj 2024 13:52