18. kolovoz 2020.

‘Obnova Europe nakon pandemije bit će poput one nakon Drugog svjetskog rata‘

Mario Draghi   

Obnova Europe nakon pandemije koronavirusa bit će slična onoj nakon Drugog svjetskog rata a ključni će za rast i promjene biti obrazovanje i ulaganje u mlade, poručio je bivši čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi.

Pandemija prijeti razaranjem ljudskog kapitala u razmjerima kakve nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata pa se obnova mora fokusirati na ljude koji moraju vratiti neviđene iznose duga, nagomilane u ovoj godini, rekao je Draghi na predavanju u Riminiju.

- Trebali bismo potražiti inspiraciju u onima koji su sudjelovali u obnovi svijeta, Europe i Italije nakon Drugog svjetskog rata - naglasio je.

- Dug koji je stvorila pandemija nema presedana a morat će ga otplatiti uglavnom današnji mladi. Stoga je naša dužnost opremiti ih sredstvima za njegovo servisiranje - poručio je.

Niske kamatne stope ne čine automatski dug održivim, upozorio je bivši predsjednik ECB-a, naglašavajući da se novac mora upotrijebiti za proizvodnju, uključujući ulaganja u ljudski kapital, proizvodnu infrastrukturu i istraživanja. Potrošnja mora, po njegovumišljenju, odražavati i promjenu društvenih prioriteta, u smjeru zaštite okoliša, bolje zdravstvene zaštite i digitalizacije, s obzirom na očekivanu veću zastupljenost rada od kuće.

- Jedno je područje ipak ključno za rast a time i za sve promjene koje sam upravo nabrojao. Na tom području treba povezati dugoročnu viziju s neposrednim djelovanjem - poručio je i dodao da je riječ o obrazovanju i, općenito, ulaganjima u mlade.

Europa ujedno mora u promjenama potvrditi neka svoja ključna načela, uključujući multilateralizam i jednakost svih pred zakonom, koje svjetske sile poput SAD-a i Kine dovode u pitanje, dodao je Draghi.

Bivši predsjednik ECB-a rijetko istupa u javnosti od kraja mandata početkom studenog 2019., napominje Reuters.