Svijet
StoryEditor

Od početka Trumpova predsjedanja ovi su milijarderi najviše podebljali svoje novčanike

02. Veljača 2020.
Donald Trump

Početkom 2017. godine, točnije 20. siječnja Donald Trump je održao svoj inauguracijski govor u kojemu je između ostalog obećao 'ponovno učiniti Ameriku bogatom' (make America wealthy again). Od tada su prošle tri burne godine. Amerika je postala bogatija, američka burza rasla je za 47 posto, ali tko se najviše okoristio tj. obogatio u vrijeme Trumpovog predsjedanja? Naravno, oni koji su već bili 'prljavo' bogati.

Među petoricom kojima je neto vrijednost porasla u zadnje tri godine tri su Amerikanca, jedan Francuz i jedan Indijac. Otkada je Trump postao predsjednik, ova petorica su podebljala svoju vrijednost za 219 milijardi dolara. Da se ne zavaravamo, ovi bogataši su bili u dobroj poziciji i prije Trumpa, i vjerojatno bi im vrijednost rasla bez obzira tko sjedi u Bijeloj kući.

Bernard Arnault, vlasnik luksuznog koncerna Moët Hennessy - Louis Vuitton (LVMH) je u zadnje tri godine povećao dobit za 74,4 milijarde dolara, dok mu se neto vrijednost procjenjuje na 116,5 milijardi. Prihodi LVMH koncerna skočili su za 25 posto od 2016. do 2018. Godine, a dobit je rasla za 57 posto.  U listopadu 2019. godine Trump se pridružio francuskom poduzetniku Arnaultu prilikom rezanja vrpce i otvaranja Louis Vuitton tvornice u Teksasu, a mjesec dana kasnije, LVMH je najavio kako preuzima američku draguljarnicu Tiffany & Co.

image
Bernard Arnault

Jeff Bezos, vlasnik Amazona je u plusu od 46 milijardi dolara od kada je Trump na čelu SAD-a, dok mu se neto vrijednost procjenjuje na 115,6 milijardi dolara. Iako nemaju baš dobar odnos, čini se da Trump svaki put kada kaže nešto protiv Bezosa ili online trgovine, Amazonu narastu dionice. Također, posljednji podaci pokazuju kako je prodaja Amazona porasla za 109 posto u zadnje tri godine Trumpovog vladanja. Bezosu pak ostaje žal da nije prvi na ovoj ljestvici zahvaljujući razvodu nakon kojega je njegovoj supruzi pripalo oko 37 milijardi dolara.

image
Jeff Bezos

Mukesh Ambani, indijski je poslovni magnat, generalni direktor i najveći dioničar Reliance Industries Ltd čija je imovina u zadnje tri godine porasla za 39 milijardi dolara, dok mu se neto vrijednost procjenjuje na 61,1 milijardu dolara.

image
Mukesh Ambani

Imovina Marka Zuckerberga je pak u zadnje tri godine porasla za 28,9 milijardi dolara, a neto vrijednost mu se procjenjuje na 82,2 milijarde dolara. Dionice Facebooka su posljednje tri godine rasle za 75 posto.

image
Mark Zuckenberg

Posljednji na ovoj listi je Steve Ballmer, bivši direktor Microsofta koji je u posljednje tri godine podebljao vrijednost imovine za 30,7 milijardi dolara, a neto vrijednost mu iznosi 60 milijardi dolara. Od početka Trumpovog predsjedanja, dionica Microsofta je narasla za 181 posto.

image
Steve Ballmer
26. travanj 2024 18:37