Svijet
StoryEditor

OECD poboljšao procjenu svjetskog gospodarskog rasta

09. Ožujak 2021.
foto Shutterstock

Ubrzano cijepljenje protiv covida 19 u nekim zemljama i novi američki paket poticaja poboljšali su izglede za svjetsko gospodarstvo, objavila je u utorak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Svjetsko gospodarstvo trebalo bi ove godine porasti 5,6 posto, te za četiri posto u 2022. godini, pokazuju nove procjene OECD-a.

To je znatno snažniji rast no što je OECD očekivao početkom prosinca, prognoziravši da će u 2021. aktivnost porasti 4,2 posto, te 3,7 posto u 2022.

Upozoravaju ipak na izražene rizike koji su se nadvili nad poboljšanom perspektivom, a ovisit će ponajprije o brzini procjepljivanja stanovništva i ukidanja ograničenja, te o kontroli novih sojeva koronavirusa.

"Nedovoljno brzo cijepljenje potkopalo bi uvedene fiskalne poticaje", rekla je glavna ekonomistica OECD-a Laurence Boone na videokonferenciji za novinare.

Teškoće u Europi

Posebno se sporo cijepi u Europi, ističe OECD, upozorivši na opasnost da poticaji ubrizgani u gospodarstvo završe na štednim računima građana, ne budu li se uskoro mogli vratiti normalnijem životu.

Procjenjuju da će gospodarstvo eurozone ove godine porasti 3,8 posto, te 3,9 posto u 2022. godini.

Najsnažnije bi ove godine trebale rasti Francuska i Španjolska, po stopi od 5,9 odnosno 5,7 posto, a najslabije Njemačka, za tri posto.

Italija je u sredini, uz procijenjenu stopu rasta od 4,1 posto u 2021.

Poticaji iz SAD-a

Svjetski bruto domaći proizvod vratit će se na pretpandemijsku razinu sredinom ove godine, ali uz velike razlike među pojedinim zemljama.

- Ne cijepi se dovoljno brzo da bi se oporavak učvrstio, moramo ići puno brže i puno bolje -  rekla je Boone.

OECD izdvaja i američki paket poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara, procjenjujući da će se kaskadno preliti na druge zemlje i povećati stopu rasta za jedan postotni bod.

Američko će gospodarstvo u ovoj godini porasti 6,5 posto, a u sljedećoj četiri posto, izračunali su u OECD-u. U prosincu predviđali su upola slabiji rast u ovoj godini, dok je u 2022. najveće svjetsko gospodarstvo prema njihovim tadašnjim procjenama trebalo porasti 3,5 posto.

Paket bi mogao potaknuti otvaranje tri milijuna radnih mjesta u SAD-u do kraja godine, ali i podići stopu inflacije u prosjeku za 0,75 postotnih bodova u prve dvije godine.

Poticaji će biti prava blagodat za glavne američke trgovinske partnere, ističu u OECD-u, i podići će stopu rasta kanadskog i meksičkog BDP-a za pola do jedan postotni bod.

Stopu rasta eurozone i Kine trebali bi povećati za četvrtinu do polovinu postotnog boda, izračunali su. 

Za Kinu predviđaju stopu rasta od 7,8 posto u ovoj godini, a u 2022. trebala bi se spustiti na 4,9 posto.

Najsnažnije bi ove godine trebalo rasti indijsko gospodarstvo, za 12,6 posto, a u 2022. stopa rasta trebala bi biti otprilike upola niža, pokazuje OECD-ovo izvješće.

18. travanj 2024 11:21