Svijet
StoryEditor

Pala cijena nafte zbog novog vala širenja COVIDA-19

23. Kolovoz 2021.

Cijene nafte na globalnom tržištu prošloga tjedna pale su najviše u zadnjih devet mjeseci jer trgovci zbog novog vala širenja COVID-19 prodaju terminske ugovore u očekivanju slabljenja potražnje diljem svijeta.

Cijena barela Brenta na londonskoj burzi potonula je protekloga tjedna 8 posto, na 65,18 dolara, najnižu razinu od travnja. Na američkom tržištu barel WTI nafte pojeftinio je 9 posto, na 62,32 dolara, najnižu razinu od rujna lani.

Cijene nafte u petak su zabilježile neprekidni pad sedmi trgovinski dan zaredom budući da se sve više država u svijetu suočava s rastućim brojkama zaraženih covidom-19, zbog čega ograničavaju putovanja u nastojanju da suzbiju širenje pandemije.

Kina je uvela strože metode dezinfekcije u svojim lukama, uzrokujući zagušenje protoka roba, te je, kao i i SAD, uvela ograničenja broja putnika na zrakoplovnim letovima. Brojne druge zemlje, među kojima i Australija, ograničile su putovanja građana. Zbog toga je potražnja za zrakoplovnim gorivom oslabila, nakon što je cijelog ljeta rasla.

- S takvom vrstom neizvjesnosti, teško je naći uporište cijenama nafte. Vlasti oštro djeluju kako bi minimalizirale izbijanje zaraze, a to izravno prijeti potražnji za naftom - istaknuo je John Kilduff, partner au Again Capital LLP.

Nadalje, tečaj dolara porastao je protekloga tjedna prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta na najvišu razinu u devet mjeseci, jer Fed razmatra smanjenje monetarnih poticaja. Cijene nafte, pak, u obrnutoj su korelaciji s tečajem dolara, pa kad američka valuta poskupljuje, inozemnim kupcima je nafta skuplja.

I dok delta varijanta koronavirusa pritišće potražnju, ponuda nafte i dalje raste. Američka proizvodnja porasla je prošli tjedan na 11,4 milijuna barela dnevno, a raste i broj novih bušotinskih postrojenja već treći tjedan zaredom, podaci su kompanije Baker Hughes. I OPEC povećava svoju ponudu. Stoga padaju cijene terminskih ugovora, odnosno ugovora o isporuci nafte u idućim mjesecima, što sugerira da trgovci očekuju dobru ponudu na naftnim tržištima u idućim mjesecima.

23. travanj 2024 11:34