Svijet
StoryEditor

Pandemija ubrzala digitalizaciju plaćanja, sve više potrošača plaća digitalno

23. Kolovoz 2021.
Piše: Danica Gršković

Debitne i kreditne kartice nastavljaju biti u trendu, dok upotreba čekova i gotovine opada. Beskontaktno plaćanje doživljava svoj procvat i sve se češće koristi u mobilnom plaćanju

Zbog trenutne situacije s pandemijom, digitalizacija industrije plaćanja vrlo je brzo uznapredovala. Sve više potrošača plaća digitalno, a sve manje gotovinom. Najčešći načini digitalnog plaćanja u trgovinama su kartice ili mobilni novčanici poput Apple Paya koji bilježe brzi porast upotrebe i time, čini se, predstaljaju budućnost plaćanja.

Isto tako, budući da potrošači sve češće koriste pametne telefone za kupovinu, odnosno različitie aplikacije za plaćanje postaju sve popularnije među svim generacijama, online trgovine polako počinju zasjenjivati maloprodaju. Promjene se događaju čak i u većim industrijama u kojima su do sada bili popularni čekovi i kartice.

Rast manji od inflacije

Kako prenosi Insider Intelligence, debitne i kreditne kartice nastavljaju biti u trendu, dok upotreba čekova i gotovine opada. Beskontaktno plaćanje doživljava svoj procvat i sve se češće koristi u mobilnom plaćanju.

Zahvaljujući povećanoj potrošnji i plaćanju preko pametnih telefona, online trgovina porasla je na vrijednost od 794 milijardi dolara, što je rekordnih 14,4 posto ukupne maloprodaje u SAD-u 2020. godini. Opseg kupovanja u trgovinama smanjio se za nešto više od tri posto u 2020., no i dalje drži većinu prodaje.

Digitalizacija plaćanja širi se i dalje. Predviđa se da će do 2024. godine plaćanja putem kreditnih kartica biti u porastu s 1,75 milijardi dolara prema procjenama iz 2019. godine na 1,82 milijardu dolara.

Visoki kreditni apetiti potrošača te poticajni programi nagrađivanja privući će još veću potrošnju i time još više pridonijeti rastu sektora digitalnog plaćanja. Ipak, taj će rast biti slabiji od inflacije.

19. travanj 2024 10:43