Svijet
StoryEditor

Lova se uvijek lijepi na lovu - Bogataši osnivaju nogometnu Super ligu

19. Travanj 2021.

Para na paru, uš na fukaru - poznata je narodna izreka koja se danas može iskoristiti nakon što je dvanaest najvećih i najvrjednijih europskih nogometnih klubova odlučilo oformiti novo natjecanje za bogate – Super ligu.

Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Inter, Juventus, Milan, Liverpool, Manchester City, Manchester United , Tottenham, Chelsea i Arsenal te još tri kluba, vjerojatno PSG, Bayern München i Borussia Dortmund (iako se oni još nisu oglasili) namjeravaju pokrenuti svoju vlastitu bogatašku ligu koja bi bila izravna konkurencija UEFA-inoj Ligi prvaka. Europska Super liga (ESL) neće zamijeniti domaća nogometna natjecanja, ali se spomenuti klubovi sada suočavaju i s prijetnjom da će ih europsko nogometno upravljačko tijelo izbaciti iz domaćih liga kao i svih ostalih liga u nadležnosti UEFE.

Kao i iza svega, i iza nove lige krije se novac koji je pokretačka snaga i ESL-a, a klubovi koji su se priključili Super ligi smatraju da će na ovaj način doći do većih prihoda tijekom sezone. Kao i mnoge industrije, pandemija je pogodila i sport, u ovom slučaju nogometne klubove kojima je pandemija 'izbila' dobar dio prihoda iz džepa. Prije svega, zbog praznih stadiona, bez gledatelja, priljev novca u klupske blagajne znatno je smanjen, a nogometne zvijezde s plaćama od nekoliko milijuna eura nekako treba isplatiti.

- Formiranje Super lige dolazi u trenutku kada je globalna pandemija ubrzala nestabilnost u postojećem europskom nogometnom ekonomskom modelu - navodi se, između ostalog, u zajedničkoj izjavi koju je potpisalo spomenutih 12 klubova osnivača.

Novi europski turnir 'pružit će znatno veći gospodarski rast i potporu europskom nogometu dugoročnom predanošću', dodaje se u priopćenju. Također, nastavljaju da nova Super liga 'nudi neiskorištene solidarne isplate' europskom nogometu koji će rasti u skladu s prihodima lige.​ ESL kaže da će oni biti znatno veći od onih koje generira trenutačno europsko natjecanje, a očekuje se da će u ranim fazama premašiti 10 milijardi eura.

Što je s domaćim ligama?

Lige poput engleske Premier lige i talijanske Serie A imaju veliku TV publiku širom svijeta, a sada se pojavio strah da bi ih novi ESL mogao oslabiti, a UEFA je odmah reagirala tj. upozorila klubove koji misle sudjelovati u novoj ligi da će im se zabraniti natjecanje u svim drugim natjecanjima na domaćoj, europskoj i svjetskoj razini, dok će igračima iz tih klubova također biti onemogućeno predstavljanje svojih reprezentacija. Ako tako bude, Modrić, Kovačić, Rebić, Perišić i još par Hrvatskih igrača moglo bi se zauvijek pozdraviti s reprezentativnim nastupima.

No, čini se da odmetnute klubove više privlače velika financijska sredstva koja im se obećavaju od igranja domaćih nogometnih natjecanja dok mišljenja igrača iz tih klubova o reprezentativnim pothvatima još uvijek nisu javna. Hoće li se mnogi od njih odreći reprezentacije zbog igranja Super lige u kojoj će se susretati s 20 istih klubova iz godine u godinu saznat će se vjerojatno u narednim danima.

Kako će liga funkcionirati?

Europska Super liga imat će 20 klubova koji sudjeluju - 15 osnivačkih s još pet klubova koji će se kvalificirati svake sezone. Klubovi će igrati u novom natjecanju sredinom tjedna, a timovi će se i dalje natjecati u svojim nacionalnim ligama kažu iz ESL-a dok UEFA prijeti izbacivanjem iz domaćih natjecanja.

Prema prijedlozima, ESL liga s 20 momčadi bila bi podijeljena u dvije skupine od po 10 članova, tri najbolja iz svake skupine plasirali bi se u četvrtfinale, a momčadi na četvrtom i petom mjestu igrale bi razigravanja za preostala dva mjesta. Od tada bi imao isti nokaut format koji se koristi u Ligi prvaka, s finalom u svibnju na neutralnom mjestu.

Želje navijača

Od same objave nogometnih bogataša pokrenula se lavina kritika što od strane samih igrača, bivših igrača, trenera, navijača i sportskih novinskih listova. Nitko nije zadovoljan novim prijedlogom i mnogi smatraju da će se ovom ligom 'ubiti nogomet'.

David Bernstein, bivši predsjednik engleskog saveza i Manchester Cityja na BBC-u je izjavio da će ovo natjecanje biti kratkoročno financijsko rješenje, a za klubove koje će, ako do njega dođe, završiti katastrofalno.

- Zatvorena liga, kakvu oni zagovaraju, bez priznanja od strane svih klubova je potencijalno mrtvo natjecanje. Neće imati onaj nogometni duh koji svi volimo. Arogancija nekolicine engleskih klubova ne smije se zaboraviti – rekao je Bernstein, a s tim izjavama su se složili mnogi europski ljubitelji nogometa.

I dok kritike pljušte sa svih strana, novi predsjednik Super lige, i predsjednik Real Madrida Florentino Perez kaže da će se ovim potezom pomoći nogometu na svim razinama i da je formiranje nove lige zapravo želja navijača, što se par sati nakon objave pokazuje kao potpuni promašaj sudeći prema reakcijama nogometnog svijeta.

Kontra napad UEFE

UEFA je za danas najavila sastanak s kojega će osnivačima Super lige uputiti ultimatum. Ako ne odustanu od natjecanja koje ruši Ligu prvaka, 12 osnivača Super lige bit će izbačeno iz njihovih nacionalnih prvenstava, premda ti klubovi inzistiraju na tome da igraju domaće lige. UEFA osnivačima Super lige ovako radikalnom kaznom prijeti jer ima podršku FIFA-e, Premiershipa, La Lige i Serie A. Sve ove institucije su protiv Super lige.

Inače, početkom godine Deloitte je predstavio dokument u kojemu je navedeno 20 najbogatijih europskih nogometnih klubova od kojih je većina i u novoj Super Ligi.

23. travanj 2024 10:08