Svijet
StoryEditor

Plaće zaposlenika u Argentini uskoro bi mogle biti u kriptovalutama

09. Srpanj 2021.
Bitcoin i druge kriptovalutefoto Shutterstock

Argentinski kongresmen José Luis Ramón predložio je zakon koji bi tvrtkama omogućio plaćanje zaposlenika u kriptovalutama. 

- Argentinci mogu ojačati svoju autonomiju i očuvati kupovnu moć svoje plaće - rekao je Ramón te dodao kako će inicijativa promicati bolje upravljanje plaćama zaposlenika.

Ramónov prijedlog sadrži nekoliko ključnih detalja. Kao prvo, zaposlenici bi imali potpunu ovlast o tome hoće li prihvatiti kriptovalutu kao oblik plaćanja. Poslodavac bi također morao snositi troškove prijenosa kriptovaluta na zaposlenika.

Plaćanje se može izvršiti na dva načina, ili plaćanjem u pesosu (argentinska valuta) ekvivalentnim plaćanjem kriptovalute ili jednostavno izravnim plaćanjem u kriptovaluti. Ramon je iskoristio zajednički argument zagovornika kriptovaluta, plaćanje u kriptovaluti predstavlja zaštitu od inflacije.

U Argentini stopa inflacije u svibnju iznosila je 3,3 posto, ali čak 21,5 posto na godišnjoj razini. Ovakve brojke sugeriraju prema Ramónovu mišljenju, da bi zaposlenicima bilo bolje da su plaćeni u kriptovalutama. Kongresmen je kao posebne korisnike takvog zakona izdvojio samozaposlene radnike.

- Ovaj projekt omogućava samozaposlenim radnicima koji izvoze usluge u inozemstvo očuvanje kupovne moći njihove plaće pri procesu njihova ulaska u zemlju - kazao je.

Argentina nije jedina latinoamerička zemlja koja se bavi kriptovalutama. Salvador je otišao korak dalje, nakon što je već potpisao zakon koji prepoznaje bitcoin zakonskim sredstvom plaćanja.

Međutim, potez salvadorskog predsjednika Bukelea nije bez kritičara. Oporbena stranka Salvadora, Farabundo Marti National Liberation Front već je podnijela tužbu protiv bitcoin zakona nazvavši ga neustavnim. Također je nejasno kako funkcionira partnerstvo Salvadora s platnom platformom Zap Solutions, bez ikakvih dokaza da je tvrtka adekvatno licencirana diljem SAD-a.

20. travanj 2024 15:21