Svijet
StoryEditor

Počinju li ulagatelji doživljavati strahove od delta varijante preuveličanim?

26. Srpanj 2021.
piše: Vlatko Kesegić, FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

Sve je više podataka koji ukazuju na to da visoko zarazna delta varijanta koronavirusa, koja je prvi put otkrivena u Indiji, postaje dominantni soj virusa. Investitori naravno nisu bili ravnodušni na ovakve prognoze Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pa srpanj nije bio naklonjen dionicama iz cikličkih sektora koje su donedavno predvodile rastom na krilima nadanja da je kraj pandemije iza ugla, što je vidljivo kroz kretanje vrijednosti dioničkih indeksa.  

Pogledom na izvedbu sastavnica vodećeg američkog dioničkog indeksa S&P 500 vidljivo je da su u posljednjih mjesec dana pod posebnim pritiskom bile dionice iz cikličkih sektora.

image

20 dionica

foto

Na popisu 20 najvećih gubitnika prednjače energetske dionice čiji su gubici u zadnjih mjesec dana bili u prosjeku oko 16%. Osjetljivost investitora u vezi pandemije kada su u pitanju naftne kompanije ne iznenađuje, s obzirom da su im još uvijek u svježem pamćenju gubici ovih kompanija u prošloj godini kad je zbog zatvaranja ekonomije došlo do pitanja opstanka pojedinih kompanija iz industrije.  Nadalje, sentimentu za dionice iz energetskog sektora nije pomogao ni pad cijene nafte u srpnju s najviših razina od listopada 2018. nakon najave OPEC-a da je postignut dogovor za podizanje proizvodnje.  

U posljednjih mjesec dana investitori su rasprodavali i dionice kruzer kompanija poput Carnivala (CCL) i Norweigena (NCLH) koje su izgubile 19% odnosno 17%.  Ove kompanije, koje su također jedva preživjele 2020. godinu, s pozitivnim najavama oporavka bookinga u ovoj i idućoj godini i očekivanim ukidanjima restrikcija za uplovljavanje u luke diljem svijeta imale su solidnu prvu polovicu godine. Pojava delta varijante, sve više razočaravajući rezultati procijepljenosti te komplikacije u procesu skidanja restrikcija na važnim odredištima poput Floride izazvali su oštru korekciju cijena ovih dionica.

Sličnu sudbinu onoj kruzer kompanija doživjele su i dionice zrakoplovnih kompanija kao i kockarnica s obzirom na ovisnost njihovog poslovanja o mobilnosti ljudi i turističkim aktivnostima kojima širenje COVID-19 direktno kontrira. Predvodnik pada među avionskim dionicama je bio United Airlines (UAL) s padom 13%, te Wynn odmarališta (WYNN) među kockarnicama s padom od 15%.

Spomenuti sektori i industrije svakako su najizloženiji rizicima koje četvrti val neumornog virusa donosi. Ipak, investitori poučeni prošlogodišnjim iskustvom, da ako ove kompanije već nije ubio koronavirus onda ih možda ništa ne može dokrajčiti, s opreznim optimizmom počinju u proteklim danima ponovno kupovati dionice iz cikličnih sektora usprkos prognozama WHO-a da se vrhunac novog vala tek očekuje u narednim tjednima.

Navedeno ukazuje na oporavak ETF-a XLE koji prati izvedbu najvažnijih energetskih kompanija koji je od vrhunca panike prošli ponedjeljak porastao za 5,2%. Sličan oporavak bilježe i ostali ciklički sektori poput potrošačkog (ETF XLY) s rastom od 4,5%  koliko je porastao i industrijski (ETF XLI). Iza njih slijedi financijski (ETF XLF) s plusom od 3,7% i materijalni (ETF XLB) 3,1%.

image

ETF-ovi grafikon

foto

Ovaj potencijalni preokret može signalizirati da investitori počinju percipirati delta varijantu kao manje opasnu te time strahove preuveličanim. Tome ide u prilog i nedavno ukidanje mjera u Engleskoj gdje kalkuliraju da je s obzirom na procijepljenosti stanovništva došlo do manjeg broja hospitaliziranih i onih s teškim simptomom usprkos širenju zaraze. U slučaju navedenog, pozitivni trendovi dionica iz cikličkih sektora iz prve polovice godine mogli bi se nastaviti i u drugoj polovici.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

19. travanj 2024 07:53