Svijet
StoryEditor

Ponuda stablecoina porasla za 388 posto ove godine zahvaljujući DeFi-ju i derivativima

21. Prosinac 2021.

Tržište stablecoina doživjelo je prijelomni rast u 2021. godini, a ukupna ponuda kriptovaluta koje podupire dolar porasla je za 388 posto, prema podacima koje je prikupio The Block Research.

Kao što je navedeno u izvješću Block Researcha o digitalnoj imovini za 2022. godinu, ukupna ponuda stablecoina povećala se s 29 milijardi dolara početkom 2021. na više od 140 milijardi dolara. Taj je rast pogodovao nizu stablecoina, uključujući tether (USDT) i USD coin (USDC), kojim upravlja konzorcij koji uključuje Circle i Coinbase.

Nekoliko čimbenika pridonijelo je porastu izvanredne ponude stablecoina, koje su povijesno koristila kripto trgovačka društva kao način prigušivanja volatilnosti trgovanja između različitih kriptovaluta. Tijekom 2021. retail investitori koristili su stablecoine u decentraliziranim financijskim protokolima za prikupljanje velikih postotnih prinosa.

Rast tržišta derivativa bio je još jedan vjetar u leđa. Većina izvedenica namiruje terminske ugovore u stablecoinima, istaknuo je Paolo Ardoino, CTO Tethera. 

Ipak, tržište se suočilo s dodatnim regulatornim nadzorom u 2021. godini, kako je istaknuo The Block Research. Iako su pravna pitanja cijelo vrijeme upletena u tetherov slučaj, cijelo se tržište našlo u fokusu regulatora koji dovode u pitanje mogući sistemski rizik koji bi takvi tokeni mogli imati na tržište i trebaju li biti obuhvaćeni izravnijim regulatornim okvirom. U izvješću Radne skupine za financijska tržišta predsjednika Bidena zajedno s drugim agencijama predloženo je uvođenje novog zakonodavstva kojim bi se zahtijevalo da se izdavatelji stablecoina reguliraju slično kao i banke.

Gledajući u budućnost, izvršni direktor Circlea, Jeremy Allaire, rekao je da će 2022. biti godina u kojoj će se tvrtke okrenuti stablecoinima kako bi poboljšale plaćanja. Rekao je da sve više ljudi i tvrtki želi posjedovati stablecoine, što stvara potražnju za njima širom svijeta.

- Istodobno vidimo potražnju na mnogim frontama... DeFi, CeFi, ali i povećanje količine opće uporabe za plaćanja - rekao je Allaire.

14. svibanj 2024 20:22