Svijet
StoryEditor

Ponuda USD coina premašila tether na ethereum blockchainu

19. Siječanj 2022.

USD Coin (USDC) nadmašio je Tether (USDT) po ukupnoj ponudi na ethereum blockchainu. Trenutačna ukupna ponuda sada je na 40,3 milijarde USDC-a, dok ukupna ponuda USDT-a na ethereumu iznosi 39,8 milijardi dolara. Za razliku od USDT-a, većina USDC-ove ponude prisutna je na ethereum blockchainu.

USDT još uvijek ima veću ukupnu ponudu, od otprilike 78,5 milijardi dolara, s tokenom prisutnim na nekoliko drugih mreža, uključujući algorand, binance smart chain, eos i tron. Velika količina tethera već je dugo točka neslaganja i prijepora u kripto zajednici, jer postoje brojne kontroverze oko pokrića najvećeg stablecoina.

USDT je najkorišteniji stablecoin na tržištu, unatoč toj kontroverzi. Mnogi u kripto zajednici nadaju se potpunoj i neovisnoj reviziji njegove rezerve, a to pitanje traje već godinama. Tether je zbog toga privukao pozornost regulatora i bio izložen višestrukim tužbama, što je dovelo do toga da su iz tvrtke obećali da će surađivati sa zakonodavcima širom svijeta.

U međuvremenu, izdavatelj USDC-a Circle radi na tome da bude usklađeniji s zakonima. Tvrtka je najavila da će biti transparentnija i pridržavati se standarda odgovornosti u 2022. USDC je također bio na radaru SEC-a, a regulator je Circleu uputio sudski poziv u listopadu 2021.

Nagađa se da regulatori stavljaju veći naglasak na regulaciju stabelcoina iz straha da bi mogli ometati suverenitet nacionalnih valuta. Stablecoini su više puta označeni kao 'rizičnima' od strane američkih regulatora i globalnih tijela.

U donekle optimističnim vijestima, predsjednik FED-a Jerome Powell rekao je da bi stablecoini mogli koegzistirati s digitalnim valutama središnje banke (CBDC). Reguliranje digitalne imovine ipak će ostati vruća tema dok zakonodavci ne pronađu način da istovremeno postoje obje inačice digitalnih verzija fiat valute.

Izvan SAD-a, šefovi G20 također su pozvali na regulaciju stablecoina prije odobrenja. Sva ta kretanja ukazuju na nadolazeću regulativu stablecoina, što bi u konačnici moglo koristiti tržištu.

18. travanj 2024 03:13