Svijet
StoryEditor

Portugal poslodavcima zabranio kontaktiranje zaposlenika izvan radnog vremena

16. Studeni 2021.

Zahvaljujući novom zakonu o radu na daljinu, poslodavci u Portugalu od sada će biti novčano kažnjeni ako pokušaju kontaktirati svoje zaposlenike izvan ugovorenog radnog vremena, bilo da se radi o telefonskim pozivima, tekstualnim porukama ili e-mailovima. Novi zakon nalaže da ‘poslodavac mora poštivati privatnost radnika’, uključujući razdoblja odmora i vrijeme posvećeno obitelji. Poslodavcima je također zabranjeno provjeravati zaposlenike dok rade od kuće.

Ovaj zakon, kojim se nastoji zaštititi pravo na odmor i ‘isključenje’, osmislila je portugalska vladajuća Socijalistička stranka i to kako bi poboljšala ravnotežu između posla i privatnog života za ljude koji rade od kuće, kojih je izbijanjem pandemije Covid-19 sve više. No, kako prenosi BBC, izmjene i dopune ovog zakona ipak imaju ograničenja te vrijede samo za tvrtke s više od deset zaposlenih, dok se na tvrtke s manje od deset zaposlenih neće primjenjivati.

Neki elementi ipak odbijeni

Donešena su također i nova pravila o radu od kuće za roditelje mlađe djece. Njima je, naime, dopušteno raditi od kuće na neodređeno vrijeme, bez prethodnog odobrenja poslodavca dok njihovo dijete ne napuni osam godina. Uz to će poslodavci morati pridonijeti plaćanju računa zaposlenika za struju, grijanje i internet (ali ne i vodu!), budući da zaposlenici rade od kuće. A kako se ti zaposlenici ne bi osjećali izolirano, u zakon su uključene i mjere poput redovitih sastanaka uživo koje poslodavci moraju provoditi svakih nekoliko mjeseci.

No unatoč pozitivnim konotacijama koje ovaj zakon nosi sa sobom, portugalski parlament ipak nije odobrio sve njegove elemente, uključujući i spomenuto ‘pravo na isključenje’ koje omogućuje zaposlenicima da isključe sve uređaje (mobitele, laptope…) izvan radnog vremena.

Portugalska ministrica rada i socijalne sigurnosti Ana Mendes Godinho istaknula je na tehnološkoj konferenciji Web Summit u Lisabonu prošlog tjedna prednosti rada na daljinu, ali je rekla da njegov rast treba regulirati. Iako je rad na daljinu tijekom pandemije mnogima donio veću fleksibilnost, što je naglasila Godinho, problemi poput nejednakog pristupa tehnološkoj opremi za rad ukazali su na potrebu da se u sve umiješa i vlada.

Godinho je dodala i da se nada da će ovaj novi zakon privući još više digitalnih nomada u Portugal. I Portugal je, naime, baš kao i Hrvatska, uveo vize za digitalne nomade, a portugalski otok Madeira ima i selo digitalnih nomada, jednako kao što zadarski Borik odnedavno ima dolinu za digitalne nomade.

Nisu jedini

Portugal je također bio prva europska zemlja koja je promijenila svoja pravila rada na daljinu u siječnju ove godine, prenosi Euronews. Ta su privremena pravila učinila rad na daljinu obveznom opcijom, uz nekoliko iznimaka, te obvezala poslodavce da osiguraju uvjete za obavljanje posla kod kuće.

No, Portugal nije jedina zemlja koja modernizira svoje zakone o radu, navodi The Guardian. Građani Francuske, Španjolske, Belgije, Slovačke, Italije, Filipina, Argentine, Indije i drugih trenutno uživaju ‘pravo na isključenje’. Drugim riječima, dopušteno im je da se ‘isključe’ i ne komuniciraju s poslodavcem izvan radnog vremena bez da kasnije budu kažnjeni.

Njemačko ministarstvo za zapošljavanje još je 2013. godine uvelo zabranu poslodavcima da kontaktiraju radnike izvan ugovorenih sati, a nekoliko velikih njemačkih tvrtki poput Volkswagena i Daimlera uvelo je i politiku ograničavanja broja e-mailova koje zaposlenici smiju primiti izvan radnog vremena.

Pokrajinska vlada Ontarija također uvodi zakon koji bi od poslodavaca zahtijevao da, primjerice, potiče zaposlenike da uključe obavijesti o tome da su ‘izvan ureda’ kada ne rade.

U Hrvatskoj još nema rješenja

U Hrvatskoj takav zakon ne postoji, barem ne za sada, no među mnogim tvrtkama postoji nepisano pravilo o poštivanju privatnog vremena zaposlenika pri čemu se zabrana kontaktiranja nakon posla na neki način podrazumijeva. Međutim, to dakako nije zakonski regulirano i ne može se ni na koji način ‘kazniti’.

Govoreći o nacrtu novog zakona o radu, bilo je govora i prijedloga o pokrivanju troškova struje, grijanja i interneta zaposlenicima, no još nije jasno kako bi se ti troškovi točno trebali računati. Isto tako još nije jasno određeno pokrivanje troškova tehnološke opreme za rad (laptopa, mobitela i sl.).

Kako je Lider pisao još u siječnju 2021., odgovora na sva važna pitanja o novom zakonu o radu koja se tiču rada na daljinu, a koja muče i poslodavce i zaposlenike, i dalje 'ili nema ili su potpuno neusklađeni sa stvarnim potrebama i procesima rada'.

16. travanj 2024 17:36