Svijet
StoryEditor

Poslovni lideri u srednjoj i istočnoj Europi oprezni oko oporavka od koronakrize

11. Ožujak 2021.
foto Shutterstock

Godinu dana nakon što je COVID-19 proglašen pandemijom, predsjednici uprava izražavaju rekordne razine optimizma u vezi globalnog gospodarskog oporavka, a 64 % poslovnih lidera srednje i istočne Europe predviđa poboljšanje gospodarskog rasta u 2021. godini.

Podaci dolaze iz PwC-ovog 24. godišnjeg globalnog istraživanja mišljenja predsjednika uprava, koje je ove godine anketiralo 5.050 predsjednika uprava u 100 zemalja i teritorija tijekom siječnja i veljače 2021. PwC je anketirao 678 izvršnih direktora u srednjoj i istočnoj Europi (SIE).

Postotak izvršnih direktora u SIE koji izražavaju povjerenje u rast povećan je s 24 % u 2020. godini, što predstavlja najvišu razinu optimizma otkako je istraživanje počelo postavljati ovo pitanje 2012. godine.

Iako se ovaj rekordni optimizam ističe u usporedbi s povijesnim podacima regije, poslovni lideri u SIE oprezniji su od svojih kolega u svim ostalim regijama svijeta. Rezultati istraživanja pripisuju to različitoj slici percepcije prijetnje. Predsjednici uprava u SIE nadmašuju globalnu ocjenu „krajnje zabrinutosti" u tri čimbenika: geopolitici, volatilnosti tečaja i budućnosti eurozone.

„Vjerujem da, iako su oprezna mišljenja predsjednika uprava u našoj regiji donekle opravdana, oni također moraju imati na umu staru istinu da„ sreća prati hrabre“ i iskoristiti priliku djelovati na probleme koji utječu na njihove tvrtke i njihove šire zajednice“, rekao je Nick Kós, predsjednik uprave PwC-a za srednju i istočnu Europu.

„Vidimo prilike koji rukovoditelji imaju za preuzimanje inicijativa u reakciji na pitanja koja uključuju klimatske promjene, raznolikost i uključenost te nejednakost, a ja bih tvrdio da postoji posebna prednost prvenstva predsjednika uprava koji imaju viziju koja ih stavlja ispred ostalih. Kako povjerenje u vlade i druge institucije opada, a poslovne organizacije postaju institucije od najvećeg povjerenja, postoji jasna prilika da kompanije preuzmu vodeće uloge u pokretanju promjena na tim područjima."

Povjerenje predsjednika uprava iz SIE u rast prihoda u skladu s onim njihovih globalnih kolega

Predsjednici uprava optimističniji su u pogledu izgleda svog poslovanja. Oko 39 % anketiranih u SIE  izjavilo je da se osjeća „jako pouzdano" u pogledu izgleda njihove organizacije za rast prihoda u sljedećih 12 mjeseci, u odnosu na 37 % u 2019. i 2020. godini. Globalna je brojka prije dvije godine bila 35 % i smanjena je na 27 % prošle godine, prije nego što se vratila na 36 % ove godine.

Predsjednici uprava u SIE manje su optimistični u pogledu profitabilnosti. Samo 53 % očekuje njegovo povećanje tijekom sljedećih 12 mjeseci, u usporedbi sa 65 % na globalnoj razini.

Veća je zabrinutost predsjednika uprava u SIE za geopolitičku nesigurnost u usporedbi s globalnom zabrinutošću za kibernetičku sigurnost

Ne iznenađuje da su pandemije i zdravstvene krize na vrhu popisa prijetnji perspektivama rasta, kako na globalnoj razini, tako i u SIE. To nadmašuje strah od prekomjerne regulacije, koja je od 2014. dugogodišnja briga broj jedan predsjednicima uprava na globalnoj razini. Ove godine prekomjerna regulacija zauzela je drugo mjesto u našoj regiji i treće na globalnoj razini.

Sve veća digitalizacija povećava rizike koje predstavljaju kibernetičke prijetnje na globalnoj razini, postajući drugom globalnom brigom. Direktori u SIE ne dijele istu razinu zabrinutosti, a samo 33 %, navodi je kao glavnu zabrinutost, s kibernetičkom sigurnošću na 10. mjestu najvažnijih rizika. Umjesto toga, naši lideri rekli su da im je geopolitička neizvjesnost treća najbitnija briga. Trideset i devet posto njih opisalo se kao „izuzetno zabrinuto" zbog geopolitike, u usporedbi s 28 % na globalnoj razini.

Važnost Njemačke i zapadne Europe u širem smislu kao tržišta za tvrtke u regiji vidljiva je i u zabrinutosti rukovoditelja zbog budućnosti eurozone, za koju je 20 % reklo da su izuzetno zabrinuti, što je dvostruko više od globalne stope od 10 %.

Nick Kós je rekao: „Svakako, veća zabrinutost predsjednika uprava zbog geopolitike u usporedbi s njihovim globalnim kolegama zasigurno ima smisla. Razlozi za tjeskobu uključuju tekuće oružane sukobe unutar naše regije usred dugogodišnjih graničnih sporova; mogućnosti promjene američke politike prema srednjoj i istočnoj Europi pod novom Bidenovom administracijom; napetost između Europske komisije i novih članica EU; i potrebi da se odgovori na uspon Kine kao investitora i trgovca."

Postotak globalnih predsjednika uprava koji izražavaju zabrinutost zbog klimatskih promjena popeo se s 24 % u 2020. na 30 % u 2021. To predstavlja samo neznatan porast u kontekstu konferencije Ujedinjenih naroda COP26 koja se ove godine održava u Glasgowu u Ujedinjenoj Kraljevini. Podatak također dolazi u kontekstu rastuće anksioznosti zbog gotovo svih vrsta prijetnji.

U srednjoj i istočnoj Europi 28 % je izrazito zabrinuto, a 37 % donekle zabrinuto zbog klimatskih promjena, ali samo 27 % uzima ih u obzir u upravljanju rizicima. To je možda zato što se klimatske promjene ne vide kao neposredna prijetnja rastu u usporedbi s drugim pitanjima poput pandemije, pretjerane regulacije i geopolitičke nesigurnosti.

Pri ulaganju u rast, rukovoditelji u SIE zauzimaju pristup „čekaj i vidi“

Rezultati istraživanja pokazuju da rukovoditelji u našoj regiji radije zauzimaju stav „čekaj-i-vidi” nego da uskaču u nove inicijative. To nije iznenađujuće zbog njihovih rezerviranih prognoza za prihode i dobit u vlastitim organizacijama. U sljedećih 12 mjeseci, samo 21 % razmišlja o novim spajanjima i preuzimanjima kako bi se potaknuo rast, u usporedbi s 38 % na globalnoj razini. A samo 20 % gleda na novi strateški savez ili zajedničko ulaganje, naspram 35 % na globalnoj razini.

Od osam potencijalnih načina za poticanje rasta o kojima se pitalo u istraživanju, „postizanje operativne učinkovitosti" bilo je jedino gdje je SIE imala veći udio (78 %) nego na globalnoj razini (77 %).

Zemljopisno, Njemačka ostaje najvažnija zemlja za rast. Ovo je primijetilo 28 % predsjednika uprava u SIE, što je veći udio od bilo koje zemlje i daleko ispred globalne brojke od 17 %.

Nick Kós je dodao: „U potencijalno zabrinjavajućem znaku, čini se da se većina rukovoditelja u našoj regiji ne zalaže za hrabre ideje kako stvari poboljšati, pokazujući konzervativnost koja bi mogla čak i graničiti sa uljuljkanošću, ako se grubo protumači. Ako su rukovoditelji u srednjoj i istočnoj Europi doista zabrinuti toliko koliko kažu za financijske izglede svojih tvrtki, onda bi ih se moglo potaknuti na uravnotežavanje svog zdravog konzervativizma s otvorenošću prema različitim mogućnostima za ponovno pokretanje rasta."

Pandemija navodi predsjednike uprava u SIE na preispitivanje njihove uloge u zajednici

Upitani o promjeni njihove organizacijske svrhe kako bi svijet učinili boljim, 63 % ih uvodi promjene ili razmišlja o promjenama kako bi bolje odražavale ulogu njihove organizacije u društvu. To je znatno više od ukupnog broja od 43 %. Međutim, samo 44 % kaže da planira povećati ulaganja u održivost i ESG inicijative tijekom sljedeće tri godine kao rezultat krize COVID-19, znatno ispod globalne brojke od 60 %.

Kvalificirana radna snaga navedena je kao ključni prioritet i za vlade i za tvrtke. Predsjednici uprava u našoj regiji svrstali su „kvalificiranu, obrazovanu i prilagodljivu radnu snagu” na vrh prioriteta koje žele da vlade isporuče, sa 68 % u odnosu na 52 % na globalnoj razini. Također su rekli da bi to trebao biti glavni prioritet poslovanja, pri čemu 67 % pokazuje osviještenost da tvrtke moraju igrati ulogu u usavršavanju i prekvalifikaciji. To je više od globalnog postotka od 61%.

„Briga o svojim ljudima uvijek je bila obilježje dobrog vodstva, a ohrabrujuće je vidjeti da to vrijedi i u srednjoj i istočnoj Europi. Sljedeći je korak, naravno, proširiti ovaj stav brige izvan zidova tvrtke, na zajednice i društva u kojima žive naše organizacije“, rekao je Nick Kós.

PwC je anketirao 5.050 predsjednika uprava u 100 zemalja i teritorija u siječnju i veljači 2021. To je porast u odnosu na 3.501 ispitanika u prošlogodišnjem istraživanju. PwC je anketirao 678 predsjednika uprava u srednjoj i istočnoj Europi. Globalne i regionalne brojke u ovom izvješću temelje se na poduzorku od 1.779 predsjednika uprava, proporcionalnog nominalnom BDP-u zemlje kako bi se osiguralo da stavovi predsjednika uprava budu reprezentativni u svim glavnim regijama. 163 predsjednika uprava iz srednje i istočne Europe uključeno je u poduzorak.

Od 1.779 predsjednika uprava čiji su odgovori korišteni za globalne i regionalne brojke:

  • 6 % njihovih organizacija imalo je prihode od 25 milijardi američkih dolara ili više
  • 9 % njihovih organizacija imalo je prihode između 10 i 25 milijardi američkih dolara
  • 35 % njihovih organizacija imalo je prihode između milijarde i 10 milijardi američkih dolara
  • 34 % njihovih organizacija imalo je prihode između 100 milijuna i 1 milijarde američkih dolara
  • 14 % njihovih organizacija imalo je prihode do 100 milijuna američkih dolara
  • 60 % njihovih organizacija bilo je u privatnom vlasništvu.

Također smo održali dubinske intervjue uživio s predsjednicima uprava iz šest regija. Neki od ovih intervjua citirani su u ovom izvješću, a opsežniji transkripti mogu se naći OVDJE.

27. travanj 2024 03:04