26. listopad 2020.

Poslovno okruženje u Njemačkoj pogoršano prvi puta u šest mjeseci - poslovne čelnike sve više brine novi val zaraze

Poslovno ozračje u Njemačkoj pogoršano je u listopadu prvi puta u šest mjeseci budući da poslovne čelnike sve više brine novi val zaraze covidom 19, objavio je u ponedjeljak ekonomski institut ifo. Ifo-v indeks poslovnog ozračja skliznuo je na 92,7 bodova, s revidirana 93,2 boda u rujnu, pokazalo je izvješće njemačkog instituta.

“Kompanije su znatno skeptičnije u pogledu razvoja situacije u idućim mjesecima", zaključio je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest.

"Njemačke kompanije sve više brine rast broja zaraženih", dodao je Fuest.

Njemačko gospodarstvo palo je 9,7 posto u razdoblju od travnja do lipnja, u jeku prvog vala pandemije, pogođeno naglim padom potrošnje kućanstava, investicija kompanije i trgovine, podsjeća Reuters. Aktivnosti su se oporavile u trećem tromjesečju zahvaljujući ublaženim mjerama suzbijanja zaraze i vladinim paketima pomoći i poticaja bez presedana, no skok broja novooboljelih izaziva zabrinutost da bi aktivnosti ponovno mogle usporiti, napominju analitičari.

“Nakon snažnog trećeg kvartala u njemačkom gospodarstvu, izgledi za četvrto tromjesečje zasada nisu previše ružičasti”, ocijenio je Uwe Burkert, ekonomist u LBBW-u.

Vodeći njemački instituti za ekonomska istraživanja nedavno su procijenili da će pad gospodarstva u ovoj godini biti dublji a oporavak u idućoj slabiji nego što su bili predvidjeli proljetos. Sada očekuju da će se gospodarstvo ove godine smanjiti oko 5,4 posto. U travnju očekivali su 4,2-postotni pad. U 2021. aktivnosti bi po novoj procjeni trebale porasti 4,7 posto. U travnju očekivali su 5,8-postotni rast.

U vladi pak očekuju blaži pad u 2020. nego što su do sada predviđali, rekao je u ponedjeljak Reutersu dobro upućen izvor. U jesenjim projekcijama koje će objaviti u srijedu prognozirat će 5,5-postotni pad aktivnosti u ovoj godini, a ne 5,8-postotni kao do sada.