Svijet
StoryEditor

Posrnuli Thomas Cook vratio se u digitalnom izdanju

16. Rujan 2020.
Thomas Cook

Britanski Thomas Cook počeo je u srijedu poslovati kao internetska turistička kompanija koju podupiru kineski vlasnici, nakon prošlogodišnjeg kolapsa prouzročenog nagomilanim dugovima i okretanjem kupaca internetu.

Kineska grupa Fosun Tourism kupila je u studenom prošle godine brend i internetsku imovinu Thomasa Cooka, a u srijedu je objavila da oživljava njegove kompanije radi prodaje odmora putem interneta. Thomas Cook osnovan je 1841. godine i bio je najstarija turistička agencija u svijetu sve do bankrota u rujnu 2019. godine, oko šest mjeseci prije nego što je pandemija COVIDa-19 opustošila turističku industriju.

Novi Thomas Cook prodavat će destinacije na britanskoj listi sigurnih putničkih koridora, uključujući Italiju, Grčku i Tursku, objavila je kompanija u srijedu. Hrvatska je također na popisu europskih destinacija, ali kompanija zbog koronamjera trenutno ne nudi organizaciju odmora.

Trenutak odabran za pokretanje poslovanja možda je čudan, s obzirom na pandemiju. Mnoge zrakoplovne tvrtke i kompanije koje organiziraju odmore bačene su na koljena, pa je tako i najveći svjetski turoperater TUI Group bio prisiljen zatražiti pomoć njemačke države, podsjeća Reuters.

Pokretanje poslovanja u vrijeme pandemije predstavlja kratkoročni izazov, ali Fosun gleda na dulji rok, ističe izvršni direktor Thomas Cooka za Veliku Britaniju Alan French.

- Naše novo poslovanje kombinirat će fantastičnu uslugu za korisnike sa sjedištem u Velikoj Britaniji i ažurirani model poslovanja s Atolovim osiguranjem i potporom organizacije vrijedne više milijardi dolara - objavili su iz kineske grupe.

Atol je britanski program osiguranja putnika u slučaju propasti agencije koja organizira putovanja, podsjeća Reuters. U Fosunu su naglasili da će ponovno pokretanje Thomasa Cooka u Britaniji poduprijeti rast tog brenda u Kini.

17. travanj 2024 05:05