Svijet
StoryEditor

Pošteškoće koje stoje na putu do tokenizacije

21. Rujan 2021.
Kripto token

Dugi niz godina, tokenizacija se smatra jednom od najperspektivnijih opcija za blockchain, jer može otključati desetke bilijuna nelikvidnih dolara. Na taj način, pružajući tvrtkama i malim ulagačima nikad viđene mogućnosti.

Međutim, pogled na trenutnu situaciju ne otkriva ni brzi rast ni entuzijastične investitore, pa čak ni jedan uspješan projekt. Postoje problemi koji sprječavaju široko usvajanje tokenizacije i načini kako se mogu riješiti. 

Nedostatak svijesti

Unatoč svom hypeu oko kriptovaluta i blockchaina, manje od 1 posto svjetske populacije (oko 65 milijuna ljudi) uključeno je u blockchain tehnologiju.

Prema podacima Google trendova, još manje ljudi zna za tokenizaciju i njezine prednosti za tvrtke i investitore.

Nema zajedničkih standarda i pravila

Sljedeći problem leži u činjenici da do sada niti jedna zemlja nije implementirala jasnu regulaciju tokenizirane imovine na blockchainu. 

Na primjer, što se događa ako indijski poljoprivrednik tokenizira svoj budući usjev i proda te tokene na britanskoj platformi američkom stanovniku? S pravnog stajališta, ta je transakcija trenutno rizična i gotovo neprovediva. Pogotovo zato što nitko ne zna je li to legalno, kako to zabilježiti i koje poreze platiti.

Još jedna poteškoća vezana uz regulaciju je nedostatak pravne stručnosti. Malo odvjetnika ima iskustva u uspješnoj pravnoj podršci blockchain-based asset tokenizaciji.

Međutim, čak ni oni ne mogu u potpunosti jamčiti da će njihov sljedeći projekt tokenizacije proći glatko i u navedenim rokovima. Tržište je prepuno zamki.

Problem digitalnog jaza

Kao digitalna tehnologija, tokenizacija se suočava s ograničenjima u pogledu široke implementacije zbog digitalnog jaza.

Pojam se odnosi na jaz između onih koji imaju pristup internetskim tehnologijama i onih koji nemaju. Osim toga, najveći digitalni jaz postoji unutar regija čije poslovanje može imati najviše koristi od tokenizacije njihove imovine.

To su prvenstveno zemlje Afrike, Srednje Amerike i slijeva Indijskog oceana (osim Australije i Malezije). Malim i srednjim poduzećima tih zemalja često je prijeko potreban priljev ulaganja. To je zato što nemaju pristup jeftinim kreditima ili obližnjim bankama.

Međutim, nažalost, u tim zemljama većina stanovništva još uvijek nema adekvatan pristup internetu. To čini pristup tokeniziranim kreditnim rješenjem problema.

Nema "all inclusive" rješenja

Promatrajući tržište, nećemo pronaći niti jednog pružatelja usluga koji nudi cijeli niz usluga tokenizacije u jedinstvenom kontaktnom mjestu. 

Tvrtke i investitori moraju se nositi s više pružatelja usluga. Štoviše, vjerojatno se nalaze u različitim jurisdikcijama. To je dodatna komplikacija jer bi tokeni u idealnom slučaju trebali trgovati na međunarodnoj razini. Danas je to sasvim nemoguće, jer različite zemlje imaju različita pravila.

Nedostatak likvidnosti

Tokenizirana tržišta trenutno imaju vrlo nisku likvidnost, jer ograničen broj burzi ne može privući dovoljno investitora.

Jedina iznimka su NFT tržišta, koja imaju koristi od početno veće medijske izloženosti imovine koju tokeniziraju.

Nadalje, industrija ima problema s anonimnošću i pseudo-anonimnošću kada je riječ o sprečavanju pranja novca, financiranju borbe protiv terorizma, utaji poreza, prijevarama, hakiranju, DoS napadima i drugim digitalnim zločinima.

Rješenja na horizontu

Postoji dosta poteškoća koje stoje na putu širokom usvajanju tokenizacije. Međutim, vjerojatno ćemo vidjeti rješenje za njih u sljedećih nekoliko godina.

Te će rezolucije uslijediti usvajanjem inicijative MiCA u EU-u i sličnih zakona u SAD-u. Jednom kada tržišni lider osmisli potrebne pametne ugovore ili tržište decentraliziranih aplikacija, te poteškoće sa standardizacijom će se riješiti. 

Pod uvjetom da se ta dva problema riješe, investitori mogu kupovati i prodavati tokeniziranu imovinu bez straha od posljedica od strane regulatora i poreznih vlasti. Slijedom toga riješit će se pitanje likvidnosti.

Sve je veći broj tokenizacijskih usluga. Posebnu pozornost treba posvetiti integraciji platforme za tokenizaciju s funkcijom razmjene. Ovo rješenje omogućit će investitorima slobodnu i, što je najvažnije, jednostavnu interakciju s tokeniziranom imovinom. 

Ostale komplikacije povezane s masovnim usvajanjem tokenizacije rješavat će se na vrijeme, s rastom tržišta i brzim širenjem interneta. 

18. travanj 2024 20:45